Боротьба з «чорними» реєстраторами: зроблено важливий крок

11:20, 5 декабря 2019
Внесено зміни до Порядку контролю в сфері державної реєстрації.
Боротьба з «чорними» реєстраторами: зроблено важливий крок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 4 грудня, Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку контролю в сфері державної реєстрації, які поставлять остаточну крапку в роботі чорних реєстраторів та дозволять спокійно працювати порядним суб’єктам, що здійснюють реєстраційні дії. Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук у Facebook.

«Основні новели вищевказаного НПА публікую в цьому дописі.

- нові критерії моніторингу:

1) скасування записів в реєстрах;

2) проведення реєстраційних дій з порушенням строків, визначених законами;

3) проведення державної реєстрації припинення обтяжень права власності та інших речових прав, похідних від права власності, на нерухоме майно, об’єкт незавершеного будівництва (крім випадку проведення такої реєстраційної дії державними та приватними виконавцями);

4) проведені державним реєстратором реєстраційні дії протягом року з дня призначення на відповідну посаду суб’єктом державної реєстрації, з дня призначення на посаду державного нотаріуса чи з дня реєстрації приватної нотаріальної діяльності, а також протягом шести місяців з дня відновлення доступу державному реєстратору до реєстрів.

Критерії ми виписували на підставі узагальнення результатів розгляду скарг. Найбільше зловживань криється саме в таких діях реєстраторів.

- запроваджено спеціальну перевірку діяльності державного реєстратора в реєстрах, яка проводиться за заявою суб’єкта — органу місцевого самоврядування, що має намір призначити на посаду державного реєстратора. До такої заяви майбутній роботодавець додаватиме трудову книжку, диплом, паспорт та код майбутнього держреєстратора (фото зробить НАІС при видачі ідентифікатору доступу).

Особа, у діях якої в результаті спеціальної перевірки діяльності державного реєстратора в реєстрах буде встановлено одноразове грубе або неодноразове порушення законів під час проведених реєстраційних дій в реєстрах, вважатиметься такою, що не пройшла спеціальної перевірки та не може бути призначена на посаду державного реєстратора або виконувати функції державного реєстратора.

На кожного реєстратора в МЮ, нарешті, буде окрема особова справа, всіх перерахуємо та ідентифікуємо. Кожного, хто спробує подати підробні документи, одразу передамо правоохоронцям.

- встановлено чітку диференціацію санкцій за порушення в сфері державної реєстрації:

За грубе або неодноразове порушення закону передбачено анулювання доступу до державних реєстрів довічно.

За незначні порушення передбачена санкція у вигляді блокування доступу строком від 14 до 90 днів.

Тепер жоден чиновник не зможе маніпулювати санкціями та прикривати порушників чи вимагати хабарі у чесних реєстраторів, які іноді помиляються або не допрацьовують технічно.

- тестування передбачене тільки для осіб, які вперше планують розпочати роботу в державних реєстрах. Для всіх досвідчених реєстраторів — жодних тестів. Після блокування доступу на незначний термін за незначні порушення — підвищення кваліфікації, виправлення помилок та певний період моніторингу дій», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що під Києвом правоохоронці виявили масштабне угруповання чорних реєстраторів 

Крім того, ГПУ проводила обшук в Міністерстві юстиції України.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси