Віртуальний актив: що передбачає ухвалений законопроект №2179

12:35, 11 декабря 2019
Відтепер в Україні офіційно існує поняття віртуальних активів.
Віртуальний актив: що передбачає ухвалений законопроект №2179
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада ухвалила законопроект №2179 «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» з урахуванням правок Міністерства цифрової трансформації.  Про це нагадало Мінцифри на своїй сторінці в Facebook.

Про головне:

  • Відтепер в Україні офіційно існують поняття віртуальних активів. Віртуальний актив — цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати, і яке може бути використаним для платіжних або інвестиційних цілей.
  • Від моменту підписання документу Президентом України віртуальні активи стануть суб'єктами фінмоніторингу.
  • Регулятором ринку віртуальних активів, згідно з новим законом, є Міністерство цифрової трансформації.
  • Після підписання закону Президентом України Мінцифри має протягом трьох місяців розробити умови ліцензування для тих, хто надаватиме фінансові послуги для віртуальних активів та на основі законодавчих актів розробити алгоритми роботи бізнесу в Україні.

У Мінцифрі також зазначили дані фінансового моніторингу. Так, за новими правилами фінмоніторингу, поріг фінансових транзакцій у вигляді віртуальних активів зріс до 400 000 гривень.

«Які ще перепони нам належить подолати на шляху до створення українського ринку ВА?

1. Згідно з новим законом, фінансові установи ризикують наразитися на колосальні штрафи за порушення критеріїв фінмоніторингу. Водночас ці критерії визначені доволі розмито. Це призведе до того, що фінансові установи неохоче йтимуть на співпрацю з клієнтами, пов’язаними з криптовалютною індустрією. А як результат — це не дасть ринку ВА розвиватися.

2. Ми працюватимемо над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, спільно з НБУ та НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) плануємо розробити чіткі критерії фінмоніторингу, що запобігатимуть накладенню неправомірних штрафів», — резюмувавли у прес-службі.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні найближчим часом можна буде пересуватися країною,  маючи лише цифровий паспорт в додатку «Дія».

Також ми писали, що у Міністерстві цифрової трансфорації України оголосили переможницю конкурсу «Обличчя електронної держави».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді