Комітет Ради обговорив впровадження Концепції розвитку України до 2030 року

13:55, 13 декабря 2019
В Україні можуть створити програми у співпраці держави і приватного сектора.
Комітет Ради обговорив впровадження Концепції розвитку України до 2030 року
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відкриваючи засідання, голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, зазначив: «Захід присвячений Концепції сталого розвитку України і ми, як комітет, напевно, як ніхто інший, маємо до цього безпосереднє відношення, оскільки в наших силах розробити ту законодавчу рамку, яка буде потрібна для держави».

За словами Дмитра Наталухи, за 28 років незалежності Україна не змогла знайти ту інституційну архітектуру, яка б змогла забезпечити стабільність і плановість розвитку економіки і держави. «Через відсутність наслідуваності економічної, соціальної і безпекової політики, кожен приходить в інституції і робить те, що він знає і що, особисто він, хоче, а не те, що треба. Тому поняття сталості на державному рівні, на сьогоднішній день, є умовним», — сказав він.

На думку голови Комітету: «Українській економіці потрібен здоровий економічний націоналізм — економіка, яка, в першу чергу, буде керуватися національними інтересами, а не тим, що нас похвалить якийсь іноземний донор, уряд іноземної держави тощо. Потрібні економічні рішення, які забезпечать макростабільність, вибудують інституційну рамку і дозволять, нарешті, розвиватися економіці України послідовно і стало».

Дмитро Наталуха подякував ініціаторам і розробниками Концепції і висловив припущення, що «цей політичний цикл може стати також початком нового економічного циклу».

Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута, презентуючи Концепцію сталого розвитку України до 2030 року, зауважив: «Комітет з питань економічного розвитку взяв за мету не тільки розробляти сьогоднішні закони, а й створити стратегію сталого розвитку України до 2030 року».

Метою Концепції є впровадження нової правової-соціально-екологічно-економічно збалансованої моделі розвитку країни, де найвищою цінністю є Людина, а головною рушійною силою розвитку – реалізація креативного потенціалу нації.

Реалізація Концепції базується на таких принципах: людиноцентричність, інноваційність, збалансованість, відповідальність, безпека, інклюзивність, справедливість.

Документ визначає базові засади, принципи та прогностичні щорічні показники розвитку країни, що забезпечать структурну модернізацію економіки, реальне покращення якості життя та зростання добробуту громадян. Він також презентує загальні положення, принципи та вимоги щодо державного управління сталим розвитком країни.

У Концепції під сталим розвитком України розуміється модель розвитку країни та регіонів, коли економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання, а також інші види діяльності суспільства відбуваються в межах, які визначаються необхідністю встановлення балансу між потребами теперішнього українського суспільства та захистом майбутніх поколінь, включаючи їх потребу у безпечному довкіллі.

У документі описані механізми реалізації політики сталого розвитку України до 2030 року, а також завдання, які мають бути виконані для досягнення мети.

Розробники документа прогнозують, що схвалення Концепції сприятиме визначенню на державному рівні базових принципів сталого розвитку країни на період до 2030 року; формуванню національного системного середовища сталого розвитку у регіонах, а також впровадженню принципів соціально-економічної збалансованості в усі політики держави.

На засіданні круглого столу виступив перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Ніколайчук, який поінформував про підготовку першого національного огляду щодо реалізації цілей сталого розвитку України до 2030 року, затверджених Указом Президента.

Генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Дар'я Чайка у своєму виступі наголосила на важливості конкретних заходів реалізації Концепції, або напрацювання «дорожньої карти» по кожній із 17 визначених цілей. Також, на її думку, слід розробити стратегію на триваліший період — до 2050 року.

Керівники науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, які брали участь у розробці Концепції сталого розвитку України до 2030 року, розповіли про методику і результати вимірювання індексу сталого розвитку України та областей. За їх словами, зараз наша країна посідає 132 місце у світі за даним індексом. Для проведення розрахунків вивчаються: якість життя, безпека життя і загрози сталому розвитку. Відповідно, суттєвий спад відбувся у 2014 році.

Учасники круглого столу висловили своє бачення ситуації в країні, а також рекомендації і пропозиції до Стратегії.

Закриваючи засідання, перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута подякував за участь і закликав до активної співпраці у роботі над Концепцією сталого розвитку України до 2030 року, основну роботу над якою планується завершити до середини січня 2020 року.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада запровадить електронний документообіг законопроектів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді