Захист викривачів корупції: Шостий ААС забезпечив анонімність повідомлень

13:40, 20 января 2020
Шостий апеляційний адміністративний суд створив захищені анонімні канали зв’язку для повідомлень викривачів корупції.
Захист викривачів корупції: Шостий ААС забезпечив анонімність повідомлень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Шостому апеляційному адміністративному суді створено канали зв’язку, через які викривачі можуть здійснити повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції». Про це повідомляє прес-служба суду.

Спеціальна телефонна лінія, за якою приймаються повідомлення про корупційне правопорушення: +38 (044) 254-20-62.

Режим роботи спеціальної телефонної лінії:

  • понеділок-четвер — з 9:00 до 18:00,
  • п’ятниця — з 9:00 до 16:45.

Захищена електронна поштова скринька, за якою можна направити повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції»: [email protected].

Розгляд повідомлень здійснюється відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та Порядку прийняття та розгляду в Шостому апеляційному адміністративному суді повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України «Про запобігання корупції».

Також повідомити про такі порушення можна шляхом заповнення однієї із запропонованих форм:

Вимоги до анонімних повідомлень про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень і порядок їх розгляду визначаються частиною п’ятою статті 53 України «Про запобігання корупції».

Анонімне повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена в ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Викривач — фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Викривач самостійно визначає, які канали використовувати для повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень.

Повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень Закону, які можуть бути перевірені.

Викривач має право отримувати інформацію про стан і результати розгляду, перевірки та/або розслідування у зв’язку зі здійсненим ним повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що викривачі корупції будуть відповідати перед законом.

Крім того, ми писали, що винагороду отримають викривачі корупції розміром від 10 млн грн

Також відомо, чи візьмуть автори закону про викривачів корупції від Зеленського до уваги світовий досвід.

Додамо, що Зеленський підписав закон про викривачів корупції.

А ще НАЗК роз'яснило особливості захисту викривачів корупції.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України