Ситуація з безпекою журналістів в Україні залишається тривожною

20:50, 23 января 2020
Торік було зафіксовано 75 інцидентів із застосуванням сили щодо журналістів в Україні.
Ситуація з безпекою журналістів в Україні залишається тривожною
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні минулого року медіаексперти зафіксували 75 випадків застосування сили до журналістів. Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України.

«Торік було зафіксовано 75 інцидентів із застосуванням сили щодо журналістів в Україні, проти 86 випадків у 2018 році», — йдеться у повідомленні.

Вказано, що найбільше інцидентів сталося у грудні — 10, на другому місці березень — 8, на третьому — травень і серпень, по 6 випадків.

«Експерти відзначають, що атаки на журналістів 2019 року супроводжувалися особливою агресією та жорстокістю. Зокрема, після нападу у центрі Черкас помер журналіст-розслідувач Вадим Комаров, який став другим у Європі журналістом, який загинув у 2019 році через свою професію», — вказано у повідомленні.

Національна спілка журналістів вважає, що правоохоронці не приділяють належної уваги злочинам проти працівників ЗМІ, більшість нападів лишаються нерозкритими, а справи не потрапляють до суду.

«У 12 випадках нападниками є чиновники, посадовці або депутати, також у 5 — правоохоронці, 3 інциденти сталися із застосуванням зброї. Щодо регіонів, то очевидне лідерство в антирейтингу зберігають Київ і область, де, зокрема, зафіксовано 29 інцидентів фізичної агресії. На другому місці Одеська область — 11 випадків застосування сили до журналістів. Третє розділили Херсонська, Чернівецька, Волинська області — по 4 інциденти», — вказано у повідомленні.

Також повідомляється, що рівень фізичної агресії проти журналістів помітно зріс. За 2017–2019 роки загалом зафіксовано 250 інцидентів із застосуванням сили проти працівників ЗМІ.

Зазначається, що хоча кількість нападів на журналістів і зменшилась, однак Україна відстає від західних країн за рівнем свободи слова та захисту журналістів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що українські журналісти протестують проти деяких ініціатив влади щодо медіапростору. Зокрема, НСЖУ вимагає від влади припинити залякування працівників ЗМІ. Організація вважає пріоритетним питання безпеки журналістів. 

Також ми писали про парламентські слухання на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення»

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки