Велика палата КСУ розгляне конституційність положень статті 375 Кримінального Кодексу

12:59, 27 января 2020
Обґрунтовуючи твердження про неконституційність оспорюваних положень Кодексу, нардепи зазначають, що поняття «завідомо неправосудне» є оціночним, оскільки жодним нормативним актом не визначено.
Велика палата КСУ розгляне конституційність положень статті 375 Кримінального Кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 28 січня, о 10:00 Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розпочне розгляд справи за конституційним поданням 55 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України положень статті 375 Кримінального кодексу України (далі — Кодекс). Про це інформує офіційний сайт КСУ.

Суть питання

Відповідно до зазначених положень Кодексу:

«1. Постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови — карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

2. Ті самі дії, що спричинили тяжкі наслідки або вчинені з корисливих мотивів, в інших особистих інтересах чи з метою перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років».

Обґрунтовуючи твердження про неконституційність оспорюваних положень Кодексу, народні депутати України зазначають, що поняття «завідомо неправосудне» є оціночним, оскільки жодним нормативним актом не визначено.

На їхню думку, положення статті 375 Кодексу не забезпечують передбачуваності застосування цієї норми, адже судді, приймаючи судові рішення, не можуть передбачити, чи в подальшому органи досудового розслідування розцінять такі рішення як завідомо неправосудні.

Автори клопотання зазначають, що наведені положення Кодексу суперечать юридичній визначеності та легітимним очікуванням, які є елементами верховенства права, та стали інструментом впливу на незалежність і недоторканність суддів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Перший сенат Конституційного Суду України ухвалив рішення у справі за конституційною скаргою Плескача В’ячеслава Юрійовича, яким визнав положення другого речення частини четвертої статті 42 Закону України «Про Конституційний Суд України» такими, що відповідають Конституції України (є конституційними).

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді