Реформування харчування школярів в Україні: перша леді ініціювала онлайн-анкетування

19:21, 19 февраля 2020
У шкільному харчуванні є низка проблемних питань.
Реформування харчування школярів в Україні: перша леді ініціювала онлайн-анкетування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні 15 103 школи, де навчається 4 млн 113 тисяч дітей, які п’ять днів на тиждень впродовж дев’яти місяців на рік обідають не вдома. Це означає, що 94,5% шкіл мають їдальні або буфети, щоб забезпечувати дітей гарячим харчуванням. Та ж сама статистика каже, що гарячі обіди в школі отримують 70% учнів, 50% з яких — безкоштовно. Але кількість — не завжди якість. Про це написав міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов у Facebook.

Він зазначив, що для вирішення цього питання і проведення реформи шкільного харчування в цілому перша леді Олена Зеленська ініціювала онлайн-анкетування для школярів та їхніх батьків, яке допоможе зрозуміти реальну ситуацію, а також рівень задоволеності учнів і батьків шкільними обідами.

«Ми проаналізували шкільне харчування, визначили проблемні критичні точки в ланцюжку поставок харчування та сформували репрезентативну вибірку закладів загальної середньої освіти з урахуванням міських та сільських шкіл.

На жаль, у шкільному харчуванні є низка проблемних питань: переварена чи недоварена, а часом і холодна їжа, невеликий асортимент страв для вибору учнів, продаж шкідливих продуктів (чипси, сухарики чи газовані напої) у шкільних буфетах чи у кіосках поруч. Окремою проблематикою є високі ціни на харчування для дітей, випадки антисанітарії або ж взагалі відсутність їдалень у школах», — повідомляє Милованов.

Він додав, що на зустрічі минулого тижня, Олена Зеленська разом із представниками Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Антимонопольного комітету України, Державної аудиторської служби України обговорили проведення комісійного обстеження 500 закладів загальної середньої освіти в розрізі сільських/міських шкіл та групуванням по чисельності учнів найближчим часом.

«Дякую першій леді за довіру та залучення до реформування харчування школярів. Це вкрай необхідна ініціатива, яка стосується дітей і збереження їхнього здоров’я змалку», — написав Тимофій Милованов.

Раніше представники Комітету з питань освіти, науки та інновацій дали свій коментар стосовно Закону «Про загальну середню освіту».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Валентин Томилко
    Валентин Томилко
    суддя Полтавського апеляційного суду
  • Ольга Ніколаєва
    Ольга Ніколаєва
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Наталія Стахова
    Наталія Стахова
    суддя Луганського апеляційного суду