В Україні за рік видали майже 2 млн свідоцтв про держреєстрацію актів цивільного стану

14:42, 20 февраля 2020
За останні роки система ДРАЦСів істотно змінилася.
В Україні за рік видали майже 2 млн свідоцтв про держреєстрацію актів цивільного стану
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 20 лютого, виповнився 101 рік, як в Україні існують органи ДРАЦС. За словами заступниці міністра юстиції з питань виконавчої служби Ольги Оніщук, відділи державної реєстрації актів цивільного стану  це насамперед люди, які надають громадянам якісні та сучасні послуги, передає офіційний сайт Мін’юсту.

«Зараз налічується 607 відділів державної реєстрації актів цивільного стану, які працюють на території всієї України. Протягом 2019 року працівники ДРАЦСів зареєстрували понад 1 мільйон актів цивільного стану, видали майже 2 мільйони свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, розглянули більше 70 тисяч справ про внесення змін до актових записів цивільного стану та поновили майже 13 тисяч таких записів»,  зазначила Ольга Оніщук, наголосивши, що робота працівників ДРАЦСів надзвичайно відповідальна і непроста.

За словами заступниці міністра, за останні роки система ДРАЦСів істотно змінилася, зробивши значний стрибок у розвитку нових сервісів та удосконаленні існуючих послуг. Зокрема, у відділах ДРАЦС було запроваджено низку пілотних проектів: веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», Електронний реєстр апостилів, послугу з видачі свідоцтв про народження та реєстрації місця проживання дитини безпосередньо в закладах охорони здоров’я, проект щодо державної реєстрації шлюбу у скорочені строки «Шлюб за добу».

Так, з моменту запровадження 20.07.2015 веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» цією послугою скористалося понад 384 тисячі осіб, а з 20.11.2015, коли було запроваджено Електронний реєстр апостилів, відділами прийнято майже 671 тисячу документів.

«Приємним сервісом для молодих батьків є видача свідоцтв про народження дитини безпосередньо у пологових будинках. Сьогодні така послуга надається по всій території України у 447 закладах охорони здоров’я, де сервісом з моменту його запровадження вже скористалися 574 647 осіб. Водночас забезпечено прийом документів для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, у тому числі в закладах охорони здоров’я, що дозволяє батькам отримати декілька послуг в одному місці. Такою послугою скористалося 190 353 батьків»,  заявила заступниця міністра.

Вона також нагадала, що в Україні діє якісний сервіс для молодят, які бажають зареєструвати свій шлюб швидко, з можливістю обрання бажаної дати та місця проведення реєстрації.

«Вже більше трьох років  з липня 2016 року  діє проект «Шлюб за добу». Він охопив 75 населених пунктів. Всього за час існування послуги було зареєстровано практично 90 тисяч шлюбів»,  додала Ольга Оніщук.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що оприлюднили рекомендації Мін’юсту щодо отримання свідоцтва про народження та реєстрації місця проживання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді