Українцям частково компенсують скорочені через карантин зарплати: які подавати документи

16:20, 21 апреля 2020
Держава допоможе виплачувати зарплату найманим працівникам малого бізнесу під час карантину.
Українцям частково компенсують скорочені через карантин зарплати: які подавати документи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати Верховної Ради України Законом від 13 квітня № 553-IX оновили порядок надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Зміни були внесені до ст. 47-1 Закону про зайнятість населення.

Допомога по частковому безробіттю не надається у разі наявності у роботодавця заборгованості з виплати заробітної плати та сплати ЄСВ, яка виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення виробництва.

З 18 квітня встановлено строк отримання допомоги, а також змінили умови та оновили список документів, які необхідно подати для її отримання.

Для отримання допомоги по частковому безробіттю роботодавець має право звернутися до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, за місцем реєстрації його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та подає наступні документи:

1) заяву у довільній формі;

2) копію наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України;

3) дані про працівників (прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний державний орган і мають відмітку в паспорті)), у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю згідно з цією статтею;

4) довідку про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що виникла протягом п’яти років, що передують року зупинення (скорочення) виробництва.

Право на допомогу мають застраховані особи, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини (крім осіб, які отримують пенсію).

Крім того, загальна тривалість виплати допомоги не може перевищувати 270 календарних днів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні значно підвищили мінімальну допомогу по безробіттю.

Додамо, Уряд компенсує зарплати тимчасово безробітним на період карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва