Процедура банкрутства: Мін'юст розвінчує міфи

18:10, 22 мая 2020
Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.
Процедура банкрутства: Мін'юст розвінчує міфи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду. Про це нагадало Міністерство юстиції, спростовуючи ряд міфів щодо процедури банкрутства.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі. Додаткова грошова винагорода арбітражного керуючого визначається в розмірі: 5 відсотків вартості стягнутого на користь боржника майна, яке на день відкриття провадження у справі перебувало у третіх осіб; 3 відсотки суми погашених вимог кредиторів.

Також кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого.

Існує думка, що інформація про арбітражних керуючих є закрита та доступна тільки державному органу

Насправді: інформація про арбітражних керуючих доступна у Єдиному реєстрі арбітражних керуючих України, що містить, зокрема ПІБ керуючого, номер, стан, дату видачі/зміни свідоцтва, місцезнаходження офісу арбітражного керуючого і засоби зв’язку, дату та номер рішення про притягнення арбітражного керуючого до дисциплінарної відповідальності та вид дисциплінарного стягнення. Доступ до інформації з Єдиного реєстру є безоплатним, здійснюється цілодобово і без обмежень на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України із забезпеченням можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування інформації.

Крім того, в суспільстві поширене хибне тлумачення норм закону про закриття справи щодо процедури банкрутства. Вважається,  що у разі завершення процедур банкрутства щодо фізичної особи і закриття справи, така особа звільняється від усіх боргів і не матиме жодних обмежень.

Насправді ж суд не може звільнити людину від усіх вимог кредиторів. Залишаються вимоги щодо:

1) відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи;

2) сплати аліментів;

3) виконання інших вимог, які нерозривно пов’язані з особистістю фізичної особи.

Такі вимоги, що не були повністю погашені у справі про неплатоспроможність, можуть бути заявлені після закінчення провадження у справі про неплатоспроможність у непогашеній частині.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала про банкрутство під час карантину: депутатам пропонують заборонити відкриття проваджень.

Додамо, провадження у справі про неплатоспроможність боржника фізичної особи або фізичної особи-підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси