Конфлікт Ірини Венедіктової із САП: прокурори закликали не ганьбити правоохоронну систему, звернення

14:50, 27 мая 2020
Спеціалізована антикорупційна прокуратура оприлюднила звернення до Генерального прокурора.
Конфлікт Ірини Венедіктової із САП: прокурори закликали не ганьбити правоохоронну систему, звернення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прокурори Спеціалізований антикорупційної прокуратури закликали Генерального прокурора не чинити тиск на роботу антикорупційного органу. А дії Ірини Венедиктової назвали  такими, що не відповідають світовим стандартам роботи правоохоронних органів. Про це йдеться у зверненні САП до генпрокурора Ірині Венедиктової.

Зокрема, спецпрокурори вважають, що конфлікт з генпрокурором пов'язаний з «політичними елітами».

«Спеціалізована антикорупційна прокуратура звертає увагу Генерального прокурора, що спілкування між структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора шляхом зйомки та розміщення відеороликів та повідомлень у соціальних мережах не відповідає світовим стандартам роботи правоохоронних органів.

Такі дії, жодним чином не сприяють утвердженню авторитету органів правопорядку та прокуратури зокрема, а мають зворотній ефект у суспільстві.

Робота САП та НАБУ не узгоджується із старими стандартами роботи правоохоронної системи, а запущений маховик антикорупційної боротьби неможливо спинити, адже він не залежить від прізвищ керівників.

У силу специфіки роботи ми володіємо інформацією та добре розуміємо запущені так званими «політичними елітами» процеси перепідпорядкування нашої діяльності певним цілям, які не узгоджуються із завданнями кримінального судочинства.

З огляду на це, наполегливо закликаємо Генерального прокурора не бути частиною таких процесів, не чинити тиску на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та ганьбити правоохоронну систему», — сказано у повідомленні.

Окрім того, у САП розповіли, що на сьогоднішній день «на розгляді Вищого антикорупційного суду перебуває понад 200 кримінальних проваджень за обвинуваченням осіб, які ще 5 років тому, могли подзвонити Генеральному прокурору і вирішити усі проблеми у «режимі online».

Однак, попри все, на даний час вони є підсудними та перебувають в суді на відповідній лаві.

Так само як і сотні інших чинних та колишніх посадовців, політиків, народних депутатів, яких Ви «не можете підвести» є підозрюваними, а кримінальні провадженні розслідуються попри спроби позбавити їх такого статусу».

За словами, прокурорів, мільярдні схеми у галузі енергетики, промисловості, добування корисних копалин та інших сферах економічної діяльності припиненні внаслідок спільних зусиль САП та НАБУ.

«Ми впевнені, що винні особи обов’язково понесуть передбачену законом відповідальність за вироками. І це мають бути саме вироки і саме суду, і виключно Вищого антикорупційного суду, а не «хотєлок» слідчого, детектива чи прокурора.

Обсяги справ у яких суддям Вищому антикорупційному суду необхідно розібратись та поставити крапку становлять тисячі томів.

При цьому Суд є незалежним та здійснює правосуддя згідно із процедурою встановленою законом, а не у відповідності до побажань Холодницького, Ситника чи навіть Венедіктової», — наголосили у САП.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Ірина Венедіктова закликала Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру навести приклади судових вироків корупціонерам. 

Раніше ми публікували відкритий лист прокурорів САП у відповідь Генпрокурору. 

Напередодні Ірина Венедіктова записала відеозверненння із обвинуваченнями у бік Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду