Справа Новака: у САП розповіли про хід спільного розслідування із Польщею

16:04, 20 июля 2020
У результаті спільних слідчих дій здобуто докази корупційних дій громадян України, Республіки Польща та третіх країн.
Справа Новака: у САП розповіли про хід спільного розслідування із Польщею
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У листопаді 2019 була створена спільна міжнародна слідча група для розслідування корупційних злочинів за участі ексголови «Укравтодору». До складу групи були включені працівники Антикорупційного бюро України, Антикорупційного бюро Польщі, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та органів прокуратури Польщі. І в подальшому це розслідування проводилось синхронно. В результаті 20 липня Славомир Новак був затриманий на території Польщі.  Про це повідомив очільник НАБУ Артем Ситник на брифінгу, передає пресцентр САП.

Зазначається, що за наслідками скоординованих заходів спільної слідчої групи здобуто докази корупційних дій громадян України, Республіки Польща та третіх країн.

«Так, в рамках слідства встановлено, що виконувач обов’язків Голови Державного агентства автомобільних доріг України організував використання своїх службових повноважень та пов’язаних із цим можливостей з метою отримання неправомірної вигоди для себе або третіх осіб за надання переваг та використання своїх повноважень в інтересах компаній, які брали участь у публічних закупівлях щодо будівництва, ремонту та реконструкції автомобільних доріг державного значення.

Складність розслідування полягала у тому, що особа використовувала своє службове становище в Україні – висловлювала прохання про отримання неправомірної вигоди, а сам факт її отримання відбувався на території Республіки Польщі. При цьому з боку очільника Укравтодору вживались максимальні заходи для маскування злочинів та незаконного походження коштів – неправомірна вигода надавалась шляхом створення на території Республіки Польща компаній та поповнення їх статутного капіталу коштами учасників тендерних процедур Укравтодору. Керівниками новостворених компаній виступали близькі та підконтрольні колишньому керівнику Укравтодору особи.

В окремих випадках створені на території Республіки Польща компанії повинні були бути викуплені в підконтрольних йому осіб учасниками тендерних процедур Укравтодору за суми, які у сотні разів перевищували розмір їх статутного капіталу», – сказано у повідомленні.

Як повідомляється, САП та НАБУ наразі вручають на території України підозру ряду осіб – зокрема щодо участі у злочинній групі, висловлення вимог та отримання неправомірної вигоди, а також легалізації коштів, отриманих у злочинний спосіб. Вже повідомлено про підозру громадянину третьої країни - в наданні неправомірної вигоди.

Також керівником слідчої групи від України – прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури погоджено повідомлення про підозру НАБУ щодо Славомира Новака. Експосадовець підозрюється у тому, що на території України, діючи за попередньою змовою з групою осіб, висловив ряд прохань в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України.

На даний час робота спільної слідчої групи продовжується, досліджуються інші можливі епізоди злочинної діяльності на території України, Республіки Польща та інших країн.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, у чому підозрюють колишнього очільника «Укравтодору». 

Нагадаємо, Славомиру Новаку було повідомлено про три підозри у Польщі та одну – в Україні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду