Хабар, рейдерство та вимагання 13,5 мільйонів: ДБР завершило розслідування щодо посадовця Держслужби геології та надр

17:03, 30 ноября 2020
Посадовець Держгеонадр вимагав неправомірну вигоду у директора гірничого кар’єру у Житомирській області за невжиття ним заходів державного контролю за наслідками проведення планової перевірки у сфері використання корисних копалин у розмірі 30 000 доларів.
Хабар, рейдерство та вимагання 13,5 мільйонів: ДБР завершило розслідування щодо посадовця Держслужби геології та надр
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду направлено обвинувальний акт стосовно заступника начальника одного із міжрегіональних відділів Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України, директора підприємства у сфері добувної та гірничої промисловості, директора фінансової компанії та її уповноваженої особи. Про це повідомляє пресслужба Держбюро розслідувань.

Так, посадовець Держгеонадр за пособництвом вище вказаних осіб, вимагав та одержав неправомірну вигоду у директора гірничого кар’єру у Житомирській області за невжиття ним заходів державного контролю за наслідками проведення планової перевірки у сфері використання корисних копалин у розмірі 30 000 доларів США.

Згодом, з метою реалізації приховування своїх злочинних дій, до схеми залучили директора фінансової компанії та її уповноважену особу. Ті, у свою чергу, організували рейдерське захоплення майнових прав вказаного підприємства, а за їх повернення вимагали 13 500 000 грн.

Таким чином, з грудня 2018 року по червень 2019 року для захоплення підприємства були вчинені завідомо безпідставні правочини, реєстраційні дії внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, з використанням підроблених документів (печаток, штампів) підприємства. 

У червні 2019 року всіх учасників злочинної схеми затримано під час отримання наступних сум: 390 000 доларів США за повернення часток статутного капіталу та 25 000 доларів США за вирішення питань щодо невжиття заходів державного контролю з боку посадових осіб Держгеонадр України. Окрім цього, 5 000 доларів США обвинуваченим у справі, за їх вимогою, було передано раніше.

Отже, у кримінальному провадженні обвинувачуються:

  • посадовець Державної служби геології та надр України – в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, для себе та третьої особи за вчинення та невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, окремих дій з використанням наданого їй службового становища (ч. 4 ст. 368 КК України);
  • директор підприємства у сфері добувної та гірничої промисловості – у пособництві до вчинення цього злочину (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України);
  • директор фінансової компанії - у пособництві до вищевказаного злочину, а також у протиправному заволодінні майном підприємства, у тому числі частками його учасників, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, вчиненому групою осіб, що заподіяло велику шкоду, складанні службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки, вимагання передачі чужого майна з погрозою обмеження прав та законних інтересів потерпілих, вчиненому групою осіб, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 206-2, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 189, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України).
  • уповноважена особа фінансової компанії – у пособництві в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, для себе та третьої особи за вчинення та невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, окремих дій з використанням службового становища, протиправному заволодінні майном підприємства, у тому числі частками його учасників, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло великої шкоди та вимаганні передачі чужого майна з погрозою обмеження прав та законних інтересів потерпілих, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368, ч. 3 ст. 206-2 та ч. 4 ст. 189 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що 3 вересня САП повідомила про завершення досудового розслідування та відкриття матеріалів справи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде