Конкурс на посаду директора БЕБ: Милованов пояснив ситуацію з Данилюком

14:28, 29 июля 2021
За словами Тимофія Милованова, у Олександра Данилюка були «проблеми з профільною освітою».
Конкурс на посаду директора БЕБ: Милованов пояснив ситуацію з Данилюком
Джерело фото: agropolit.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова Комісії з відбору директора Бюро економічної безпеки Тимофій Милованов повідомив, чому Комісія не допустила до конкурсу Олександра Данилюка. Причину він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні конкурсна комісія Бюро Економічної Безпеки не допустила до конкурсу Олександра Данилюка.

Причина: проблеми з профільною освітою.

Перше, я дуже ціную Олександра за професіоналізм та етику. Він був і є для мене ментором і рольовою моделю. Тому мені дуже прикро опинитись в ситуації, де я маю обирати між законом і Олександром.

Що сталось? Закон вимагає у кандидатів економічної або юридичної освіти. Олександр подав три дипломи. Перший про інженерну освіту з КПІ (не підходить, бо не економічна). Другий - про професійну освіту в царині фондового ринку (не підходить, бо не вища). Третій - диплом з бізнесосвіти університету Індіана, спеціалізація - фінанси. Всі дискусія в комісії та публічно є навколо саме цього диплому.

Хоч бізнес освіта і економічна освіта для багатьох економістів є різними речами, в Україні закон визначає бізнесосвіту в фінансах спеціалізацією в галузі економіки. Тому цей диплом міг би задовільнити вимоги закону. Але є проблема: закон не визнає автоматично іноземні дипломи. Для визнання потрібно пройти досить просту і формальну процедуру (називається нострифікація). Подаєш диплом в МОН, вони перевіряють, чи є той диплом справжній (згадайте міністра юстиції Зварича, у якого виявилось, що немає справжнього іноземного диплому) і перевіряють, чи прослухані курси відповідають спеціальності і якій. Для свого диплому з Вісконсіну я це робив. Це легко. Олександр цього не зробив. Тому, по суті, комісія розуміє, що освіта є, але по закону визнати цього не може. Бо є ксерокс диплому і немає підтвердження, що цей ксерокс справжній. Я знаю Олександра і вірю йому. Я впевнений, що диплом справжній. Але закон вимагає перевірки, а не віри. І комісія не може порушити закон. Якби нам не подобався Олександр. Бо це стаття і суд.

Що можна було зробити? Надати додатковий час Олександру підтвердити справжність диплому. Через нострифікацію або хоч листом від Індіани. Тоді ми мали б дати такі самі можливості всім, хто подав неповні пакети документів. Не тільки Олександру (бо ми його знаємо і любимо), а й всім, хто для нас невідомі. В той же час служба БЕБ має запрацювати з 25 вересня. Тоді перестають працювати інші служби. І часу практично немає. Також, додатковий час на виправлення документів був би знов порушенням закону і умов конкурсу, бо кандидати мали подати фінальні пакети до 7-го липня.

Політична робота вимагає чіткості в публічних комунікаціях. Але цього недостатньо. Потрібна чіткість в документах. Це просто питання професіоналізму. І відповідальності кандидатів.  Я провів ринок землі. Була одна публічна історія. І була інша - де всі намагались зупинити ринок формально, в рамках закону. Якби я писав би закони, які порушували би інші закони, реформи не було б. Так само і тут з Олександром. Публічна позиція і політичний досвід - це круто. Але також потрібно компетентно заповнювати документи у відповідності до закону.

І я ще нічого не кажу про підроблені довідки від психіатра», — сказано у повідомленні.

Раніше ми писали, що 29 липня комісія з конкурсу на зайняття посади директора Бюро економічної безпеки України провела засідання, під час якого назвала список допущених кандидатів до участі у конкурсі.

Крім того, Милованов заявляв, що «допустили навіть тих, у кого довідка від психіатра «під питанням». 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді