Прикордонники України почали проводити електронну перевірку COVID-сертифікатів

19:15, 31 августа 2021
Прикордонники отримали електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder», яке передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його приналежності відповідній особі під час перетинання кордону України.
Прикордонники України почали проводити електронну перевірку COVID-сертифікатів
Джерело фото: Державна прикордонна служба України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українські прикордонники розпочали застосовувати електронну перевірку COVID-19-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію громадян, негативний результат тестування або одужання від хвороби.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

Зазначається, що прикордонники отримали електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder», яке передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його приналежності відповідній особі під час перетинання кордону України. Кожен COVID-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код.

Щоб здійснити перевірку прикордоннику достатньо просканувати QR-код наданого громадянами сертифікату та отримати на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа.

«На сьогодні до довірчої мережі цифрових COVID-сертифікатів під’єднані майже 40 країн, серед яких країни – члени ЄС: Австрія, Бельгія, Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, а також країни, які не є членами ЄС: Україна, Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Сан-Марино, Швейцарія, Ватикан, Південна Македонія, Туреччина», - зауважують у Держприкордонслужбі.

Крім того, від початку застосування програмного забезпечення прикордонники вже перевірили понад 60 тисяч цифрових COVID-сертифікатів під час оформлення громадян на в’їзд в Україну. Найбільше громадяни використовують їх при перетині кордону в пунктах пропуску на західній ділянці кордону та в столичних аеропортах.

Варто зазначити, що програмне забезпечення постійно оновлюється в залежності від розширення списку країн чи доопрацювань для покращення роботи системи.

«Перевірка COVID-сертифікатів виданих в країнах, які не під’єднані до даної мережі здійснюється візуально та за допомогою технічних засобів прикордонного контролю з вивченням ознак на предмет можливих підробок», - зазначають у пресслужбі.

Також «Судово-юридична газета» писала, для чого українцям два COVID-сертифікати та чим вони відрізняються: пояснення Мінцифри.

Додамо, що ЄС офіційно визнав COVID-сертифікати в «Дії»: оновлений додаток вже в PlayMarket та AppStore.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України