Домашній кривдник може потрапити до виправного центру, якщо порушить умови угоди про примирення з дружиною

19:05, 10 сентября 2021
Угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника.
Домашній кривдник може потрапити до виправного центру, якщо порушить умови угоди про примирення з дружиною
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ізяславський районний суд затвердив угоду про примирення, укладену між потерпілою та обвинуваченим у домашньому насильстві: визнав чоловіка винним за статтею 126-1 Кримінального кодексу України та призначив йому узгоджене покарання у виді обмеження волі на 1 рік, звільнивши від його відбування з випробуванням на 1 іспитовий рік. Про це повідомляє пресслужба судової установи.

Також суд поклав на обвинуваченого обов’язки періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти про зміну місця проживання, роботи та направив його для проходження програми для кривдників або пробаційної програми.

54-річний житель Ізяславщини упродовж минулого і цього року грубо ображав дружину, нецензурно лаявся, погрожував їй фізичною розправою та виганяв з дому. Поліцейські зафіксували факти домашнього насильства психологічного та економічного характеру у жовтні й листопаді 2020 року та в травні 2021 року. Ізяславський районний суд тричі ухвалював постанови про притягнення домашнього кривдника до адміністративної відповідальності за частинами 1, 2 статті 173-2 КУпАП, накладаючи адміністративне стягнення у виді громадських робіт (загалом – 140 годин).

Утім, за місяць після останньої постанови, чоловік знову вчинив домашнє насильство, нецензурно облаявши жінку. За умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо своєї дружини, що призвело до її психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої його притягли до кримінальної відповідальності.

Та до суду подружжя подало на затвердження угоду про примирення. За її умовами, чоловік повністю визнав свою вину у вчиненому й сторони погодилися на призначення йому покарання у виді обмеження волі й звільнення від його відбування за ст. 75 КК України.

Суд зауважує, що угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника.

Переконавшись, що укладення угоди з обвинуваченим ініціює дружина, й воно не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, сторони розуміють наслідки угоди про примирення, суд її затвердив.

Зазначається, що вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Києві чоловіка відправили на громадські роботи за домашнє насильство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Костін
    Андрій Костін
    Генеральний прокурор України
  • Юрій Жизнєвський
    Юрій Жизнєвський
    голова Житомирського апеляційного суду
  • Микола Мойсюк
    Микола Мойсюк
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Олена Соколенко
    Олена Соколенко
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ростислав Кузан
    Ростислав Кузан
    суддя Львівського окружного адміністративного суду