Що потрібно знати власнику земельної ділянки, щоб оформити свої права: корисний лафхак

12:14, 16 сентября 2021
Стало відомо, на що необхідно в першу чергу звертати увагу під час оформлення речових прав на землю та як не втратити своє право на землю.
Що потрібно знати власнику земельної ділянки, щоб оформити свої права: корисний лафхак
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Чинне законодавство України передбачає, що власник не може повноцінно розпоряджатися землею до моменту державної реєстрації права власності щодо неї, передає Офіс протидії рейдерству в Facebook.

«Державна реєстрація права власності є обов’язковою умовою вільного розпорядження землею на власний розсуд, надає можливість повноцінно здійснювати щодо неї будь-які юридичні операції.

Проте на практиці досить часто трапляються випадки, коли особа тривалий час використовує земельну ділянку, вважає її своєю власністю, маючи на руках державний акт на землю старого зразка (рожевого кольору, без наявності кадастрового номеру) чи рішення місцевого органу влади.

Однак рано чи пізно певні життєві обставини змушують розпорядитися земельною ділянкою: переоформити договір оренди, подарувати, будь-яким іншим чином відчужити її, що в свою чергу зумовлює значну кількість проблем при оформленні відповідних документів та розтягується на довгі місяці, а іноді навіть роки або ж взагалі можуть складатися обставини, за яких особа буде змушена вирішувати питання в судовому порядку.

Що ж потрібно знати власникам земельних ділянок? На що необхідно в першу чергу звертати увагу під час оформлення речових прав на землю? Як не втратити право на землю?

Про ці та інші питання розповідає В’ячеслав Черниш, секретар центральної Колегії Міністерства юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерство юстиції України,  начальник відділу інформаційно-технічного забезпечення діяльності Колегії,  який продовжує нашу постійну рубрику «Експертні лайфхаки».

В’ячеслав Черниш: «Значна кількість наших співгромадян має державні акти на землю старого зразка, рішення органів влади, в яких не зазначено кадастрового номера земельної ділянки.

Відтак, на практиці достатньо часто виникають питання, як зареєструвати своє право власності на землю в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав)? З чого слід починати та куди звертатися?

Перш за все зазначимо, що відносини, що виникають у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, особливості процедури проведення державної реєстрації речових прав врегульовані Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон про державну реєстрацію), Порядком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (далі – Порядок № 1127).

Положеннями Закону про державну реєстрацію і Порядку № 1127 встановлено, що речові права на нерухоме майно підлягають обов’язковій державній реєстрації у Державному реєстрі прав.

Важливо розуміти, що речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

- реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

- на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов’язкової реєстрації.

Відтак, державні акти старого зразка, що не містять кадастрового номеру земельної ділянки, так само як і державні акти, що містять такий номер, відповідні рішення органів влади є дійсними та посвідчують право законного власника на земельну ділянку та визнаються державою, оскільки були видані за законодавством, що діяло на той час.

Так, зокрема, пунктом 8 частини першої статті 27 Закону про державну реєстрацію визначено, що державний акт на право приватної власності на землю, державний акт на право власності на землю, державний акт на право власності на земельну ділянку або державний акт на право постійного користування землею, видані до 1 січня 2013 року, є підставою для державної реєстрації права власності в Державному реєстрі прав.

Разом з тим, слід враховувати, що чинне законодавство зобов’язує державного реєстратора, до якого в решті звертається власник для проведення державної реєстрації свого права на належну йому земельну ділянку, обов’язково перевіряти відомості Державного земельного кадастру на предмет наявності в ньому відомостей про зареєстровану земельну ділянку, про наявність/відсутність зареєстрованих речових прав щодо відповідної земельної ділянки до 1 січня 2013 року.

Так, у частині першій статті 27 Закону про державну реєстрацію передбачено, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку, набутого та оформленого в установленому порядку до 1 січня 2013 року, проводиться за умови наявності відповідних відомостей в Державному земельному кадастрі.

У разі відсутності в Державному земельному кадастрі відомостей про земельну ділянку проведення державної реєстрації права є неможливим.

1️. Відтак, перше, що має зробити власник земельної ділянки – це перевірити наявність земельної ділянки на публічній кадастровій карті України, а у разі якщо кадастровий номер земельної ділянки в державному акті відсутній – звернутися до землевпорядної організації для розроблення технічної документації на земельну ділянку, її реєстрації в Державному земельному кадастрі та присвоєння такій земельній ділянці кадастрового номеру.

2️. Наступний крок – це звернення до державного реєстратора в межах області, за місцем знаходження земельної ділянки для проведення державної реєстрації права власності на підставі відповідного правовстановлюючого документа.

Слід враховувати, що державна реєстрація права власності на земельну ділянку, набутого за рішенням органу державної влади чи органу місцевого самоврядування та не оформленого в установленому порядку до 1 січня 2013 року, проводиться за умови встановлення факту відсутності відомостей про речові права інших осіб на таку земельну ділянку в Державному земельному кадастрі.

Саме тому державний реєстратор зобов’язаний перевірити за допомогою програмних засобів Державного реєстру прав відомості Державного земельного кадастру та встановити відсутність суперечностей між відомостями зазначених інформаційних систем», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як правильно сплатити земельний податок, якщо придбали орендовану землю.

Крім того, ми повідомляли як з Держреєстру дізнатися про відсутність податкової застави майна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.   

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки