Як відкрити спеціальний рахунок для одноразового декларування: пояснення НБУ

14:41, 1 октября 2021
Щоб відкрити в банку рахунок для цілей добровільного декларування, громадянину не потрібно надавати банку жодних документів, що підтверджують походження коштів.
Як відкрити спеціальний рахунок для одноразового декларування: пояснення НБУ
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник Голови Національного банку Олексій Шабан розповів про деталі процедури відкриття та ведення спеціальних рахунків для одноразового декларування готівкових коштів під час круглого столу «Податкова амністія: як пройти, не спіткнувшись», повідомляє пресслужба НБУ.

Так, щоб відкрити в банку рахунок для цілей добровільного декларування, громадянину не потрібно надавати банку жодних документів, що підтверджують походження коштів.

«Під час відкриття рахунку декларант заповнює заяву про відкриття поточного рахунку, анкету та заяву, в якій зазначає про відсутність обмежень щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, зокрема, що ці кошти не є забороненими для декларування та не мають кримінального походження, яке відрізняється від ухилення від податків», - сказав Олексій Шабан.

Водночас проведення належного фінансового моніторингу при цьому не скасовується. Після зарахування активів на спеціальний рахунок декларанта банк має встановити джерела походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу. Банк робить це, використовуючи ризик-орієнтований підхід.

Олексій Шабан також розповів, що з 1 вересня для громадян у Національному банку запрацювала окрема лінія Контактного центру для надання консультацій та швидкого вирішення питань щодо одноразового добровільного декларування. За цей час на неї надійшло трохи більше 30 звернень. Лише невелика частина з них стосувалася того, що у відділеннях банків не могли допомогти з відкриттям спецрахунків.

«Ми працюємо з банками, провели дві великі зустрічі з усіма українськими банками, обговорили практичні питання, які виникають під час відкриття спеціальних рахунків. І готуємося до наступних зустрічей, будемо відповідати на нові запитання та надавати роз’яснення, необхідні банкам», – сказав заступник Голови НБУ.

Нагадаємо, що одноразове добровільне декларування стартувало майже місяць тому – з 1 вересня.  Його проведення передбачене Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету». Цей закон був ініційований Президентом України та 15 червня 2021 року ухвалений Верховною Радою України.

Також «Судово-юридична газета» писала, що у податковій заявили, що криптовалюта не підпадає під добровільне декларування.

Додамо, що Мінфін затвердив форму одноразової декларації для податкової амністії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України