​​Міністр культури Олександр Ткаченко офіційно подав у відставку

14:05, 11 ноября 2021
Ткаченко відправив заяву Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку.
​​Міністр культури Олександр Ткаченко офіційно подав у відставку
Джерело фото: 1plus1.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко подав у відставку. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Серед причин - передача Держкіно до управління Кабінету Міністрів та бюджету на сферу культури у 2022 році.

«Рішення Кабміну щодо Держкіно приймалось без погодженням з МКІПом. Забрати Держкіно у Міністерства культури та інформполітики і передати його в управління Кабміну – нелогічно. Це як забрати у компанії транспортний відділ і передати його в управління раді директорів. Такі стиль та підходи щодо управління процесами мене дивують – не мій концепт та цінності.

Замість продовження втілення європейської концепції реформи про передачу службам і відповідним агентствам операційних функцій, на чому я наполягав з лютого місяця, приймається рішення, з яким я погодитись не можу. І воно непоодиноке. Наприклад, згідно з управлінською реформою, на початку року Урядом було прийнято рішення про створення Держслужби та Держінспекції з охорони культурної спадщини. Після цього через кілька місяців міністерство отримало листа від Прем’єра щодо відкликання нашого подання на створення цих інституцій. Наповнення операційним функціоналом Держмистецтв також блокувалось.

Пишуть, що передача Держкіно стала для мене останньою краплею. Тоді нагадаю про передостанню – не менш болючу. Бюджет на культуру-2022. І характер обговорення і фінальна сума для мене неприйнятні», — зазначив він.

Олександр Ткаченко розповів про досягнення на посаді міністра культури.

«Власна оцінка – за час роботи в МКІПі встиг зробити десь 50% із запланованого. І насправді, деякими речами можна пишатися.

- Без жодної копійки запустили програму #МандруйУкраїною, повернувши традицію подорожей нашою країною.

- Навіть в умовах дуже обмеженого фінансування запрацювала програма Велика Реставрація й наразі 57 об’єктів культурної спадщини державної та комунальної форми власності отримали субвенцію з держбюджету на відновлення та реставрацію.

- Попри пандемічні обмеження вдалося зупинити секвестр бюджету на культуру, втримати закриті на карантин сектори на плаву завдяки пакету підтримки та грантам через УКФ та УІК в 2020 році, а також збільшити на 35% бюджетне фінансування культури та креативних індустрій (з 0,2% до 0,27% ВВП відповідно в 2020 та 2021 роках).

- На національному рівні питання боротьби з дезінформацією перетворено в конкретні дії – розроблено стратегію інформаційної безпеки, запущено Програму медіаграмотності «Фільтр», функціонує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, проводяться активні кампанії з підвищення медіаграмотності населення.

- Вперше в бюджеті з’явилася субвенція на створення/модернізацію центрів культурних послуг, пілотний проект в 7 областях вже генерує необхідний контент для масштабування.

- А ще розробка державної цільової програми по підтримці народних художніх промислів, зміни до закону про бібліотеку та бібліотечну справу, стратегія промоції читання, запрацювала Рада з розвитку креативних індустрій та багато іншого», — зазначив Ткаченко.

Він додав, що 11 листопада відправив заяву Голові Верховної Ради Руслану Стефанчуку.

Раніше ми писали, що Кабмін схвалив низку кадрових рішень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України