Позов від Януковича щодо його усунення з посади не надходив, – представниця Ради в КСУ

16:30, 28 ноября 2021
Совгиря и зазначає, що «за наявними офіційними відомостями такий позов наразі не надходив до суду».
Позов від Януковича щодо його усунення з посади не надходив, – представниця Ради в КСУ
Источник фото: Global Look Press
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Експрезидент України Віктор Янукович не оскаржував постанову про усунення його з посади, стверджує народна депутатка від «Слуги народу», представниця Верховної Ради в Конституційному суді України Ольга Совгиря на своєму каналі. 

«Відповідно до поширеної в ЗМІ інформації колишній Президент України В. Янукович начебто оскаржив в судовому порядку постанову Верховної Ради від 22.02.2014 № 757-VII, якою парламент констатував його самоусунення від здійснення конституційних повноважень Президента України і призначив позачергові президентські вибори. Цей позов начебто поданий до Окружного адміністративного суду м. Києва», - пише Совгиря и зазначає, що «за наявними офіційними відомостями такий позов наразі не надходив до суду».

«В будь-якому разі варто зауважити, що, по-перше, згідно зі статтями 22 і 266 Кодексу адміністративного судочинства України будь-які акти, дії і бездіяльність Верховної Ради можуть бути оскаржені на предмет їх законності виключно до Верховного Суду. При цьому навіть Верховний Суд може перевіряти тільки законність актів Верховної Ради, в той час як вирішення питання про їх відповідність Конституції України є виключним повноваженням Конституційного Суду України. Наразі будь-яких конституційних подань з цього питання до Конституційного Суду не надходило.

По-друге, статтею 151 Кодексу заборонено вжиття заходів забезпечення позову у справах про оскарження актів Верховної Ради.

По-третє, Кодексом передбачено 6-місячний строк на оскарження такої постанови до суду з дня її ухвалення, а відтак відкриття провадження за цим позовом із таким екстраординарно значним пропуском строку на його подання до суду було б грубим порушенням закону», - зауважує представниця Верховної Ради в Конституційному суді та додає, що «за будь-яких умов відсутні підстави для відкриття провадження і розгляду такої справи Окружним адміністративним судом м. Києва, а так само і вжиття будь-яких заходів забезпечення позову по відношенню до Верховної Ради з питань, пов’язаних із констатацією припинення повноважень колишнього Президента України».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що дату наступних парламентських виборів назве КСУ, – Зеленський.

Нагадаємо, КСУ має обрати дату виборів до Ради, – Совгиря.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва