Як відшкодувати збитки у другої половинки, якщо вона передумала одружуватись напередодні реєстрації

13:01, 29 ноября 2021
Затрати мають бути прямо пов’язаними саме з приготуванням до весільного святкування та бути фактично сплаченими.
Як відшкодувати збитки у другої половинки, якщо вона передумала одружуватись напередодні реєстрації
Джерело фото: 7snov.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Інколи у житті трапляється так, що навіть після того, як заява в органи РАЦС вже подана та все ретельно сплановано, хтось із молодят приймає рішення скасувати весілля прямо напередодні. Причин для такого кроку може бути безліч, ми ж спробуємо розібратися лише у правових наслідках такого рішення.

Фахівець системи БПД Тетяна Кулішова, директорка Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД на сайті центру пише, що важливо пам’ятати, що і Конституція України, і Сімейний кодекс України проголошують, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, а Кримінальний кодекс України визнає злочином примушування особи до вступу в шлюб.

«Тому подача заяви про реєстрацію шлюбу не створює обов’язку для наречених зареєструвати шлюб. Така заява може розглядатися як своєрідне повідомлення органам реєстрації актів цивільного стану про намір зареєструвати шлюб», - наголошує експертка.

Окрім того, після отримання заяви посадові особи органів РАЦС в установлені терміни проводять перевірку інформації, заявленої нареченими, щодо відсутності обставин, які перешкоджають реєстрації шлюбу, та готують проведення реєстрації шлюбу у строк, місці та враховуючи побажання наречених про урочистість процедури.

Однак, як не дивно, відмова від реєстрації шлюбу когось із наречених у період між подачею заяви до органу РАЦС і датою весілля тягне за собою наслідки майнового характеру.

Сімейний кодекс України містить норму, згідно якої особа, яка відмовилася від шлюбу, зобов’язана відшкодувати другій стороні затрати, що були нею понесені у зв’язку з приготуванням до реєстрації шлюбу та весілля.

«В даному випадку – витрати на придбання певного майна, оплату робіт чи послуг, пов’язаних з приготуваннями до весільної церемонії. Наприклад, це можуть бути гроші, витрачені на весільне вбрання, замовлення кафе чи ресторану, послуги фотографа тощо», - каже експертка.

Треба мати на увазі, затрати мають бути прямо пов’язаними саме з приготуванням до весільного святкування та бути фактично сплаченими.

Також обов’язковою умовою відшкодування витрачених коштів є прямий і безпосередній зв’язок цих витрат з підготовкою до весілля. Іншими словами, очевидним має бути той факт, що якби не весілля, то таких витрат взагалі не було б, а також те, що придбані речі (замовлені послуги) неможливо в подальшому використати в побуті, господарстві.

«У разі відмови однієї із сторін добровільно відшкодувати кошти сторона, яка понесла витрати, має право звернутися до суду з позовною заявою, до якої треба додати докази всіх сум, які заявляються до відшкодування (чеки, квитанції, договори, інші документи із зазначенням суми, дати, прізвища особи та призначення платежу).

Такий позов подається до суду за місцем реєстрації відповідача, за його подання необхідно сплатити судовий збір у розмірі, передбаченому Законом України «Про судовий збір», - зазначають у центрі з надання БПД.

Також «Судово-юридична газета» писала, як зареєструвати шлюб, якщо у відділі ДРАЦС вихідний: роз’яснення Мін’юсту.

Крім того, ми розповідали про реєстрацію шлюбу й зміну прізвища.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді