Нацбанк оновив порядок подання банками аудиторського звіту

17:40, 8 декабря 2021
Зміни набирають чинності з 8 грудня 2021 року.
Нацбанк оновив порядок подання банками аудиторського звіту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк оновив Положення про порядок подання банком аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності (далі – Положення № 90). Деталі інформує пресслужба НБУ.

У такий спосіб документ приведено у відповідність до Закону України № 1587-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення питань організації корпоративного управління в банках та інших питань функціонування банківської системи».  

Вимоги Положення № 90, які наразі встановлені для банку, поширено на відповідальну особу банківської групи (ВОБГ).

Змінами передбачено:

  • укладання ВОБГ договору з аудиторською фірмою, яка внесена до Реєстру аудиторів, дотримання аудиторською фірмою вимог законодавства щодо незалежності;
  • право ВОБГ укладати договори аудиту річної консолідованої фінансової звітності банківської групи (БГ) із однією аудиторською фірмою не більше ніж сім років поспіль;
  • установлення для ВОБГ терміну подання до НБУ аудиторського звіту;
  • обов’язок ВОБГ та аудитора щодо надання НБУ на його вимогу письмових пояснень і робочих документів.

Водночас Національний банк має право вимагати від відповідальної особи банківської групи розширення предмета аудиторської перевірки, повторного аудиту фінансової звітності в разі виявлення певних порушень та заміни аудитора в разі недотримання ним вимог законодавства та міжнародних стандартів аудиту, а також установлювати  додаткові вимоги до аудиторського звіту, який подається до НБУ. 

Аудитор, який проводить аудит фінансової звітності БГ/її учасника, зобов’язаний не пізніше наступного дня повідомляти НБУ про виявлені під час аудиту порушення, загрозу безпеці та надійності БГ/її учасника, сумніви щодо можливості продовження діяльності на безперервній основі.

Відповідні зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 03.12.2021 № 134 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» і набирають чинності з 8 грудня 2021 року.

Крім того, Нацбанк врегулював порядок проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів.

Також у НБУ запропонували змінити розрахунок офіційного курсу гривні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді