Проставлення апостиля на документах нотаріусами: що варто знати

16:51, 6 января 2022
Для проставлення апостиля заявник повинен пред’явити нотаріусу низку документів.
Проставлення апостиля на документах нотаріусами: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції роз’яснило питання проставлення апостиля на документах нотаріусами України. Інформацію оприлюднили у пресслужбі відомства.

«На сьогоднішній день громадяни мають можливість, звернувшись до нотаріуса, отримати послуги з проставлення апостиля на офіційних документах. Перш за все, варто визначити, які саме документи можуть підлягати проставленню апостиля нотаріусом:

- документи про державну реєстрацію актів цивільного стану (крім витягу з ДРАЦС про смерть для отримання допомоги на поховання), видані лише відділами ДРАЦС;

- нотаріально посвідчені документи (заяви про сімейний стан, афідевіти, заяви про згоду на виїзд дитини за кордон (така заява обов'язково повинна містити інформацію про супровід дитини та термін її повернення в Україну), фотокопії паспортів, свідоцтв, виданих на бланках СРСР, УРСР, тощо);

- судові рішення (копії вироків, рішень, ухвал, постанов);

- виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, які видаються відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 10.06.2016 № 1657/5 «Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Для проставлення апостиля заявник повинен пред’явити нотаріусу:

- документ, що посвідчує його особу;

- оригінал документа, на якому проставляється апостиль, або його копію, засвідчену  в установленому порядку;

- документ про оплату послуги з проставлення апостиля.

Розмір та порядок оплати послуг встановлено наказом Міністерства юстиції України від 18.12.2003 року  № 161/5 «Про розмір та порядок оплати послуг  з проставляння апостиля».

Плата за надання послуг з проставляння апостиля на офіційних документах,  що видаються органами юстиції та судами, а  також  на  документах,  що  оформляються  нотаріусами України і призначених для використання на території інших держав складає:

- для громадян України, іноземних громадян та  осіб  без громадянства - 3 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян (51 грн за один документ);

- для юридичних осіб - 5  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн за один документ).

Від внесення плати за проставлення апостиля звільняються:

- особи з інвалідністю 1-ї і 2-ї груп;

особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни;

- громадяни,  які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи;

- діти-сироти;

- у разі проставляння апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Проставлення апостиля або відмова в його проставленні здійснюється у строк 2️ робочих днів, в окремих випадках такий строк може бути продовжено до 20 робочих днів», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи подає нотаріус єдину звітність у разі посвідчення договору купівлі-продажу корпоративних прав.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва