ДБР у декількох областях України викрило незаконні порубки дерев на 40 млн гривень

11:58, 2 февраля 2022
Розслідування екологічних злочинів залишається пріоритетним напрямком роботи працівників Бюро, адже щорічно незаконні порубки завдають значної шкоди природі та державі загалом.
ДБР у декількох областях України викрило незаконні порубки дерев на 40 млн гривень
Джерело фото: dbr.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, слідчі ДБР повідомили про підозру начальнику відділу лісового господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, а також директору та інженеру Держпідприємства «Гайсинське лісове господарство», через яких було незаконно зрубано більше 5 тис. дерев.

«На початку 2020 року вказані особи, без проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД) та без отримання відповідного висновку, здійснили суцільні санітарні рубки 5 тис. 388 дерев.

Крім того, вказані рубки не були зазначені у «Проєкті організації і розвитку лісового господарства»», - кажуть у Бюро.

Згідно з висновком експертизи, сума заподіяних збитків становить понад 37 млн гривень.

Вказаним особам повідомлено про підозру у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинили тяжкі наслідки, вчинене групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 3 ст. 365 КК України).

Досудове розслідування триває, вирішується питання щодо відсторонення на час слідства підозрюваних від виконання ними службових обов’язків.

А слідчі Територіального управління ДБР Львова завершили розслідування щодо організованої злочинної групи, до складу якої входили шість посадових осіб Державного підприємства «Золочівське лісогосподарство», двоє підприємців та одна цивільна особа.

Обвинувальний акт направлено до суду.

«Лісничий та підприємець, який володіє пилорамою на Львівщині, організували злочинну групу. Вони залучили до складу ОЗГ помічника лісничого, чотирьох майстрів лісу, підприємця, який за угодою здійснює заготівлю деревини, водія вантажного автомобіля, який перевозив дерева з місць порубок до пилорами.

Дана організована злочинна група, орудувала у період з квітня по серпень 2021 року на ввірених службовим особам ділянках лісництва. За цей час вони незаконно зрубали понад 300 дерев різних порід», - розповідають у ДБР.

Навколишньому природному середовищу завдано шкоду на загальну суму понад 2,5 млн гривень.

Усі члени ОЗГ обвинувачуються у незаконній порубці, перевезенні та зберіганні лісу, що спричинили тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України), а службові особи ще й у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу (ч. ч. 1, 3 ст. 365 КК України).

Своєю чергою працівники Теруправління ДБР Хмельницького завершили розслідування двох кримінальних проваджень стосовно майстра з охорони природи Нацпарку «Вижницький» та відносно лісника Розтоківського лісництва Карпатського держлісгоспу.

Протягом 2019-2020 років майстер з охорони природи допустив незаконну рубку дерев, серед яких були дуби, ялини, ясен, бук.

Через недбалість карпатського лісника у 2019 році невідомі особи зрубали ялинки на ввіреній йому території.

Загальна сума завданих державі збитків у двох справах становить понад 500 тис. гривень.

Працівник парку та лісник підозрюються у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 та ч. 1 ст. 367 КК України).

Крім того, працівники Теруправління ДБР Хмельницького повідомили про підозру майстру лісу Крижопільського лісгоспу на Вінниччині.

«У липні 2021 року він самотужки бензопилою незаконно спилював дерева для подальшого продажу. Завдані державі збитки становлять понад 97 тис. гривень», - зауважують у Бюро.

А, слідчі Теруправління ДБР Києва завершили розслідування стосовно майстра лісу Поташнянського лісництва ДП «Богуславський лісгосп».

У липні 2019 року він самостійно вирубав 16 дерев, переважно дубів, зокрема, для обігріву своєї оселі. Збитки складають 124 тис. гривень.

Майстри лісу обвинувачуються у незаконній порубці лісу, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246 КК України).

Також «Судово-юридична газета» писала, що ДБР викрило масштабні незаконні рубки на Київщині майже на 15 млн грн.

Крім того, в Україні ухвалили за основу закон про збереження лісів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва