Коли потрібно перереєструвати друкований ЗМІ: умови та порядок

17:32, 2 февраля 2022
Друкований ЗМІ підлягає перереєстрації в разі певних на це підстав.
Коли потрібно перереєструвати друкований ЗМІ: умови та порядок
Джерело фото: wallpaperflare.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів зауважує, що відповідно до статті 20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» друкований ЗМІ підлягає перереєстрації в разі зміни:

- засновника (складу співзасновників), у тому числі зміни найменування засновника;

- назви видання;

- мови видання;

- сфери розповсюдження видання. 

«Пунктом 3.2 глави 3 Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації  встановлено, що до реєструючого органу подається заява із зазначенням підстав перереєстрації», - кажуть у Мін’юсті.

До заяви додаються документи, якими підтверджується цивільна правоздатність, цивільна дієздатність засновника (співзасновників), угода між засновником і правонаступником (у разі перереєстрації друкованого засобу масової інформації у зв’язку зі зміною засновника) та копія попереднього свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації.

Зміна засновника (співзасновників) повинна оформлятися угодою між засновником і правонаступником (засвідчена нотаріально, якщо одна із сторін – фізична особа).

«Реєструвальний орган приймає рішення про визнання недійсним свідоцтва про державну реєстрацію друкованого ЗМІ на підставі письмового повідомлення засновника (співзасновників), погодженого з редакцією, або рішення суду про припинення випуску друкованого засобу масової інформації.

Після прийняття реєструючим органом рішення про перереєстрацію для отримання нового свідоцтва засновник повертає оригінал попереднього свідоцтва. Нове свідоцтво видається після надання реєструючому органу відповідного платіжного документа.

Якщо оригінал свідоцтва про державну реєстрацію втрачено, засновник повинен підтвердити факт утрати свідоцтва. Таким підтвердженням може бути опубліковане в друкованому(них) ЗМІ оголошення про втрату свідоцтва, у якому вказуються назва друкованого ЗМІ, засновник друкованого ЗМІ, реєстраційний номер, серія, дата видачі втраченого свідоцтва та констатується факт визнання його недійсним», - зазначають в управлінні.

Також «Судово-юридична газета» писала, що із 16 січня друковані ЗМІ мають видавати державною мовою: деталі.

Крім того, ми розповідали, хто відповідає за поширення недостовірної інформації на вебсайті.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber  та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області