Особливості акредитації філії іноземної благодійної організації в Україні

12:30, 14 июня 2022
Держреєстрація в Україні відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації здійснюється шляхом його акредитації без набуття статусу юридичної особи.
Особливості акредитації філії іноземної благодійної організації в Україні
Джерело фото: life.pravda.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державна реєстрація в Україні відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації здійснюється шляхом його акредитації без набуття статусу юридичної особи. Про це повідомляє Міністерство юстиції України.

Для цього подаються такі документи:

  • заява про державну реєстрацію відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації (форма 7) – обов’язково;
  • копія документа уповноваженого органу іноземної держави, що підтверджує реєстрацію іноземної неурядової організації – обов’язково (наприклад, свідоцтво, виписка тощо);
  • копія установчих документів іноземної неурядової організації – обов’язково (наприклад, статут, положення тощо);
  • рішення уповноваженого органу іноземної неурядової організації про утворення відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації та призначення його керівника – обов’язково;
  • установчий документ (статут, положення) відокремленого підрозділу, представництва, філії (якщо наявність установчого документа передбачена рішенням про утворення відокремленого підрозділу, представництва, філії) – не є обов’язковим документом;
  • довіреність (нотаріально засвідчена копія) на ім’я керівника відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, оформлена відповідно до законодавства держави, в якій її видано – обов’язково;
  • документ про сплату адміністративного збору, крім іноземних неурядових організацій, звільнених від плати за акредитацію на підставі міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;
  • структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства – не є обов’язковим документом відповідно до Постанови № 209;
  • витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження, – у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа-нерезидент; – обов’язково;
  • нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, – для фізичної особи-нерезидента та у разі, коли такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру – для фізичної особи-резидента – не є обов’язковим документом відповідно до Постанови № 209.

«Документи, видані відповідно до законодавства іноземної держави повинні бути легалізовані (консульська легалізація чи проставлення апостиля) в установленому законодавством порядку, якщо інше не встановлено міжнародними договорами.

Документ, викладений іноземною мовою, повинен бути перекладений на державну мову із засвідченням вірності перекладу з однієї мови на іншу або підпису перекладача в установленому законодавством порядку.

Вищезазначені вимоги поширюються на документи, зазначені в пунктах: 2, 3, 4, 6, 9, а також пункті 5 (в разі подання відповідного документа.

У разі подання документів для акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації представництва представником додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження  (тобто, довіреність) від іноземної неурядової організації.

В умовах воєнного стану та протягом 1 місяця з дня його припинення або скасування  державна реєстрація громадських формувань проводиться/забезпечується з урахуванням таких особливостей:

  • державна реєстрація проводиться, зокрема, державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, посадовими особами Міністерства юстиції, його територіальних органів, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку державних реєстраторів та посадових осіб, якими в умовах воєнного стану проводиться державна реєстрація. Перелік може передбачати обмеження (умови) проведення (прийняття) включеними до нього державними реєстраторами, посадовими особами реєстраційних дій (рішень про державну реєстрацію прав);
  • адміністративний збір не справляється за державну реєстрацію відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій, представництв, філій іноземних благодійних організацій, предметом діяльності яких є надання допомоги Збройним Силам, іншим військовим формуванням, правоохоронним (спеціальним) органам, органам цивільного захисту, добровольчим формуванням територіальних громад, іншим особам, які забезпечують національну безпеку і оборону, відсіч і стримування збройної агресії іноземної держави, а також особам, які постраждали чи можуть постраждати від такої збройної агресії;
  • вимоги законодавства щодо обов’язку подання/підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника, а також документів, передбачених законом для подання/підтвердження таких відомостей, не застосовуються, крім випадків державної реєстрації:

банків, небанківських фінансових установ та осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги (крім операторів поштового зв’язку);

юридичних осіб, засновником (учасником) та/або кінцевим бенефіціарним власником яких є або буде внаслідок відповідних змін Російська Федерація, громадянин Російської Федерації, юридична особа, утворена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації», - сказано у повідомленні.

У Мін’юсті звертають увагу на те, що найменування відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації в Україні має складатися з: визначення «відокремлений підрозділ» або «представництво» або «філія» + найменування іноземної неурядової організації + в Україні.

Найменування, ПІБ керівника мають бути узгодженими та викладені однаково в усіх документах.

Назва керівного органу іноземної неурядової організації має бути узгодженою та однаковою в усіх документах відповідно до установчих документів іноземної неурядової організації.

Мета діяльності відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, яка зазначається у Заяві, має відповідати меті діяльності, зазначеній в установчому документі (статут, положення) іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації (в разі його подання).

«Рекомендуємо Рішення та Довіреність на ім’я керівника зробити у 2 примірниках, оскільки один пакет документів (оригінали) подається до реєструючого органу, а інший буде доцільно залишити для відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації для здійснення подальшої діяльності на території України», - сказано у повідомленні.

«Чи потрібно у рішенні про створення визначати адресу місцезнаходження?

Місцезнаходження обов’язково зазначається у Заяві (форма 7) та буде внесено до Реєстру громадських організацій. В Рішенні зазначати не обов’язково. Проте, якщо в рішенні про створення визначається адреса місцезнаходження відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, то вона має співпадати з тією, яка зазначається у Заяві.

Чи можна розділити Рішення на два окремих: про створення та про призначення керівника відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації?

Законом передбачено подання рішення уповноваженого органу іноземної неурядової організації про утворення відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації та призначення його керівника. Отже, рішення подається як один документ та не може бути розділений на два окремих.

Чи потрібно приймати окреме положення про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництво, філію іноземної благодійної організації?

Тільки в разі, якщо наявність установчого документа (статуту, положення) передбачена рішенням про утворення відокремленого підрозділу, представництва, філії. Отже, приймати окреме положення про відокремлений підрозділ іноземної неурядової організації, представництво, філію іноземної благодійної організації не обов’язково.

Чи потрібно уповноважувати особу на представництво, укладання договорів, відкриття рахунків?

Одним із обов’язкових документів для акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації  є довіреність (нотаріально засвідчена копія) на ім’я керівника відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації, оформлена відповідно до законодавства держави, в якій її видано. Зауважуємо, що в зазначеній довіреності на ім’я керівника бажано передбачити всі повноваження, що можуть бути необхідні для діяльності відокремленого підрозділу, представництва, філії на території України.

Чи можуть документи для акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації подаватися представником, а не керівником відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації?

Так. В разі подання документів для акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації представництва представником додатково подається довіреність від іноземної неурядової організації на уповноваження представника для здійснення державної реєстрації (це не обов’язково може бути керівник відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації) – поширюються вимоги статті 15 Закону», - сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області