ДБР знайшло в офісі екснардепа Горбатова колекцію історичних артефактів: Венедіктова та Монастирський показали фото

12:12, 24 июня 2022
Колишній посадовець також підозрюється у фінансуванні так званої «ДНР».
ДБР знайшло в офісі екснардепа Горбатова колекцію історичних артефактів: Венедіктова та Монастирський показали фото
Фото: t.me/otkachenkokyiv
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Працівники Державного бюро розслідувань викрили на фінансуванні так званої «ДНР» колишнього народного депутата України Валерія Горбатова, який на початку двохтисячних років очолював Раду Міністрів АР Крим. Він продовжував здійснювати бізнес-діяльність на окупованих територіях України та сплачував податки окупантам. Про це повідомили у ДБР.

«Колишній посадовець також привласнив культурну спадщину України, за попередньою інформацією, викрадену з музеїв АР Крим та куплену у «чорних археологів».

Колаборант має тісні зв’язки з так званим головою анексованого Криму Сергієм Аксьоновим, з яким має спільний бізнес. А дружина Аксьонова надавала довіреність на право користування своїм майном Валерію Горбатову. 

Окрім цього Валерій Горбатов має безпосереднє відношення до діяльності «Горлівської паперової фабрики» та ТОВ «Благодійний Союз (БС)», що здійснюють діяльність на тимчасово окупованій території України та, відповідно, сплачують там податки чим, фактично, фінансують незаконні збройні терористичні угрупування.

Фірми, афільовані з Валерієм Горбатовим, діють і в тимчасово окупованому Криму. Для того, аби не «світитися» особисто, бізнес Горбатова на окупованій частині України зареєстрований на його сина, племінника та інших довірених осіб.

У сфері інтересів групи: нерухомість, політична діяльність та агробізнес.

Директор ДБР Олексій Сухачов зазначив:

«Слідчі ДБР зібрали неспростовні докази причетності Валерія Горбатова до фінансування дій, направлених на повалення конституційного ладу в Україні, зміни її меж або державного кордону та виправдання агресії проти України».

За оперативними даними, колишній депутат втік з Києва на окуповані території напередодні повномасштабної російської агресії.

У межах розпочатого кримінального провадження працівники ДБР провели шість одночасних обшуків. В одному з офісних приміщень Києва, що належать ексдепутату, виявлено понад 6 тисяч одиниць історичних та культурних цінностей. Частина колекції знаходилась у попередньо підготовлених «таємних кімнатах» офісних приміщень.

Згідно з висновком експертів Національного музею історії України історичні артефакти належать епохам від бронзового віку до пізнього середньовіччя.

Зокрема, у ході обшуків виявлено скіфські мечі Акінак, списи, сокири, стріли, монети, кольчугу 12 сторіччя, шоломи епохи Еллінізму та посуд Трипільської культури.

За попередніми даними, колекція коштує декілька мільйонів доларів.

Триває досудове слідство за:

ч. 4 ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України);

ч. 3 ст. 436-2 КК України виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Санкція статей передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора», — повідомили у ДБР.

Міністр культури Олександр Ткаченко додав, що разом з разом Генеральним прокурором України Іриною Венедіктовою та  міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським представили найбільшу в історії незалежної України незаконну колекцію старожитностей, що було вилучено у колишнього народного депутата.

«Це велика колекція, яка містить старовинну зброю та предмети озброєння, прикраси та деталі одягу, керамічний, металевий та скляний посуд. Усі вони належать до різних археологічних культур та охоплюють територію усієї України.  В ході обшуків оперативники правоохоронці вилучили 6066 предметів.

Величезна кількість, характер та вік артефактів свідчать про тисячолітню історію України та Європи.

Велика кількість предметів є унікальними та має виняткове культурне, наукове та мистецьке значення. Вони не представлені в жодному музеї України. Серед вилучених предметів виявлено візантійський меч ІХ ст. Один з вилучених предметів є стародруком і належить до бібліотечного фонду України.

Ніхто не має права наживатись на тому, що належить Україні», — написав він.

Також низку фото оприлюднило ДБР:

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду