Какие обстоятельства пытаются скрыть прокуроры по «делу Павелка» и при чем здесь итальянский судья Коллина, - интервью с Денисом Бугаем

15:51, 23 ноября 2022
Адвокат объяснил, почему у новой атаки на руководителя Украинской ассоциации футбола нет перспектив.
Какие обстоятельства пытаются скрыть прокуроры по «делу Павелка» и при чем здесь итальянский судья Коллина, - интервью с Денисом Бугаем
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Еще 4 года назад Национальное антикоррупционное бюро Украины зарегистрировало уголовное производство по поводу строительства завода Украинской ассоциации футбола (УАФ) по производству искусственной травы для футбольных мини-площадок. Этим «футбольным делом» детективы занимались 3 года, после чего в Офисе генпрокурора заявили об отсутствии доказательств вины руководителя УАФ Андрея Павелко, а дело передали в полицию. Произошло это в сентябре прошлого года. И вот сейчас, год спустя, в этом же производстве Павелко вручили сообщение о подозрении.

Все это происходит на волне активной медийной войны вокруг УАФ и на фоне заявлений самой Ассоциации о заказном уголовном преследовании ее сотрудников, отмечает Главком.

Впервые на интервью на этот счет согласился известный украинский юрист, экс-президент Ассоциации юристов Украины, адвокат из команды юристов Украинской ассоциации футбола Денис Бугай. В разговоре с Главком он раскрыл детали, неизвестные до сих пор широким массам, которые, собственно, многое объясняют.

Ниже приводим интервью на языке оригинала.

- Почнемо з такого запитання. Чому після ознайомлення з текстом підозри, врученої керівнику УАФ, юристи Асоціації заявили, що «справа Павелка» виявилася пшиком, і цитую: «це повне фіаско фальсифікаторів кримінального провадження»?

Тому що так і є. Справа, в якій ми отримали підозру, була зареєстрована НАБУ у 2018 році. Три роки детективи її ретельно розслідували. Були обшуки, допити, міжнародно-правові доручення до ОАЄ, Німеччини, Данії, Великої Британії, Швейцарії, якщо я не помиляюсь. Спектр проведених слідчих заходів був дуже широким і повним, з точки зору того, щоб прийти до висновку про наявність або відсутність у діях керівництва УАФ складу злочину. Результат всім відомий. Керівник САП публічно його коментував. Доказів вини суб’єкта їх підслідності, тобто Андрія Павелка, встановлено не було. Тож справу у вересні 2021 року передали в Нацполіцію. 

- Але зараз у справі, очевидно, щось змінилося. Нововиявлені обставини? З’явилися нові свідчення, експертизи, які  лягли в основу підозр?

У тому то й справа, що ні. Нічого не з’явилося, а навпаки. З матеріалів провадження наразі «випущено» надважливі обставини і документи, які знімають будь-які підозри з представників УАФ. Мова, зокрема, про платіж арабської компанії «S.D.T», який був та який повністю спростовує звинувачення у завищенні цін чи переплатах збоку «ФФУ Продакшн». 

Одразу скажу, що факт «приховування» таких доказів свідчить про вчинення прокурором злочину – притягнення до кримінальної відповідальності завідомо невинної особи. З цього приводу обов’язково буде подана заява до Державного бюро розслідувань.

Повертаючись до  хронології тих подій: компанія «S.D.T» надавала заводу УАФ із виробництва футбольного покриття - «ФФУ Продакшн» - широкий спектр послуг: перемовини з іноземними виробниками обладнання, підписання договорів, придбання та супровід поставок обладнання на сам завод у Київській області. За ці послуги «ФФУ Продакшн» сплачувало певні кошти протягом усього періоду співпраці з «S.D.T». Наприкінці співпраці, після проведеного перерахунку оплати послуг, «ФФУ Продакшн» виставив арабському партнеру фінансову претензію про те, що сума сплачених коштів перевищувала вартість наданих послуг. У «S.D.T» теж усе порахували та погодилися з претензію замовника. Тому у підсумку, ми говоримо про те, що УАФ повернула цю переплату собі у повному обсязі та витратила вказані кошти на  закриття інших своїх нагальних потреб.

А ось експертизи, яка б підтверджувала завдані у цьому провадженні хоч кому-небудь  якісь збитки, немає взагалі. Це, звичайно, що нонсенс.  

- Про які нагальні проблеми УАФ йшлося? Повернені кошти одразу були витрачені?

Так. І є низка документів, які це підтверджують. Точніше були - у матеріалах провадження НАБУ, але кудись поділися зараз, коли справа опинилася в руках слідчих Нацполіції. Підозрюю, що вони умисно не взяті до уваги під час складання  повідомлення про підозру. 

Сам факт витрати повернених коштів повністю спростовує твердження слідства про нібито привласнення кимось якихось сум. Тим паче, що фізично вони навіть не заходили на рахунки асоціації футболу. 

Це, скоріш за все, нові для ЗМІ обставини, але я вважаю за потрібне їх озвучити. Річ у тім, що згідно з договором про співробітництво з П'єрлуїджі Колліна, укладеного ще у 2012 році та розірваного за взаємною згодою сторін у 2015 році, УАФ мала перед ним заборгованість. З метою стягнення цих коштів Колліні звернувся із позовом до суду у Швейцарії. Спір, врешті решт, вдалося врегулювати, однак тільки після того, як ті самі «переплачені на користь «S.D.T.» кошти в УАФ спрямували на покриття заборгованості перед італійським суддею.

Розрахунок з Колліні компанія  «S.D.T.» здійснила через власного контрагента -  Softex. І це є звичайною світовою практикою, поширеною у корпоративному світі між приватними юридичними особами. У такий спосіб, серед іншого, УАФ ще й уникла додаткових фінансових втрат, на продажу, а потім на купівлі іноземної валюти. 

- Цікаво. Тоді виникає запитання про потерпілих у цьому провадженні…

Цілком слушне зауваження. І у провадженні, за версією слідства, потерпілою стороною є саме УАФ, хоч Асоціація такого статусу не має і мати не може.

УАФ навпаки отримала від «S.D.T.»  весь комплекс послуг, який замовляла, збудувала перший український завод із виробництва штучного футбольного покриття, а паралельно - ще й врегулювала нагальне боргове питання з одним зі своїх екскредиторів.  Тобто абсурдність версії слідчих і прокурорів - на поверхні.  

Окрім того, позиція обвинувачення у цій справі взагалі  ґрунтується на очевидно сфальсифікованих доказах – матеріалах НСРД. Прокурор видав матеріали, опубліковані в Інтернеті, за докази.  І за цим фактом вже розпочато кримінальне провадження ДБР.

Ми сподіваємося, що судді не лише зараз будуть ретельно вивчати усі аргументи та документи, але й згодом детально розглядатимуть справи стосовного тих, хто займався  фальсифікацією матеріалів кримінальних проваджень проти УАФ. Таких наразі вже кілька. А синхронність їх реанімації з безперспективного стану через підробку "доказів",  грубі порушення КПК, одні й ті самі виконавці тільки підтверджують їх замовний характер.

Готуючись до інтерв’ю редакція Главком з власних джерел отримала документи, які можуть мати стосунок до провадження, і тому також їх публікує: договір  про співробітництво з П.Колліною, платіжка на його імя від контрагента “S.D.T” - компанії Softex.

Нагадаємо, учора стало відомо про вручення президенту УАФ Андрію Павелку повідомлення про підозру. Після ознайомлення з нею в Асоціації заявили про замовний характер справи та наявність ознак її фальсифікації. 

Загалом, на хвилі масової інформаційної атаки у 2018 році, стосовно УАФ у різних правоохоронних органах,  за зверненнями маловідомих «активістів», зареєстрували одразу кілька проваджень. За 4 роки слідства жодне з них не дійшло до суду, а тим паче вироку.  Футбольна спільнота, як зазначало Главком, пов’язує ці справи зі спробами представників проросійської політсили ОПЗЖ незаконно захопити владу в УАФ. 

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду