Кабмин провел заседание: какие решения приняли 14 марта

16:05, 14 марта 2023
Утвержден план приоритетных действий Правительства на 2023 год и Порядок направления средств на подготовку проектов государственно-частного партнерства.
Кабмин провел заседание: какие решения приняли 14 марта
Фото: kmu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Во вторник, 14 марта, Кабинет Министров Украины провел заседание, в ходе которого рассмотрел ряд важных вопросов. Об этом сообщил представитель Кабинета Министров в Верховной Раде Тарас Мельничук.

«— Схвалено проект Закону «Про внесення зміни до статті 3-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо приведення у відповідність із законодавством у сферах електронних комунікацій та захисту інформації в інформаційних, електронних комунікаційних та інформаційно-комунікаційних системах». Законопроектом пропонується внести зміну до частини першої ст. 3-1 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», закріпивши Єдиний державний реєстр ветеранів війни як єдину інформаційно-комунікаційну систему шляхом заміни слова «інформаційно-телекомунікаційна система» словами «інформаційно-комунікаційна система».

— Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення. Уточнено назву бюджетної програми за КПКВК 1501040. Розширено відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» категорії отримувачів соціальної та психологічної допомоги. Віднесено згідно із ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» на період воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування до отримувачів соціальної та психологічної допомоги також військовослужбовців Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби,

Держспецтрансслужби, військовослужбовців військових прокуратур, поліцейських, осіб рядового та начальницького складу, військовослужбовців інших утворених відповідно до законів військових формувань, які брали безпосередню участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією РФ проти України, та членів їх сімей.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 16.06.1992 N 336 «Про норми харчування осіб, які тримаються в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби, ізоляторах тимчасового тримання, приймальниках-розподільниках та інших приймальниках Національної поліції». Виключено норму, якою передбачено, що на дієтичне харчування заліковується не більше трьох відсотків від облікової чисельності осіб, які тримаються в установі. Також у тексті постанови та додатках до неї замінено слова «продукти харчування» словами «харчові продукти», що відповідає термінології ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

— Внесено зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану. Передбачено, що у разі прийняття рішення головним розпорядником бюджетних коштів щодо здійснення видатків у централізованому порядку або необхідності здійснення перерозподілу бюджетних асигнувань розпорядників бюджетних коштів, що включені до його мережі та розташовані на територіях, на яких ведуться (велися)бойові дії або тимчасово окупованих, і не здійснюють свою діяльність у штатному режимі, документи, визначені пунктами 37 та 47 Порядку, таких розпорядників бюджетних коштів можуть підписуватись керівником установи вищого рівня та керівником її фінансового підрозділу або бухгалтерської служби. Розширено перелік платежів другої черги.

— Внесено зміни до Порядку розподілу тарифної квоти на ввезення в Україну цукру-сирцю з тростини. Відмінено необхідність отримання погоджень Держрезерву при видачі Мінекономіки ліцензій на імпорт в Україну цукру-сирцю з тростини в межах тарифної квоти.

— Затверджено Порядок спрямування коштів на підготовку проектів державно-приватного партнерства та виконання довгострокових зобов’язань у рамках державно-приватного партнерства щодо об’єктів державної власності. Порядком визначено механізм спрямування бюджетних коштів спеціального фонду державного бюджету на підготовку проектів, що здійснюються на умовах державно-приватного партнерства, у тому числі концесії, та виконання довгострокових зобов'язань у рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесії, щодо обʼєктів державної власності, крім довгострокових зобовʼязань, відповідно до яких державний партнер повинен здійснити на користь приватного партнера плату за експлуатаційну готовність автомобільної дороги загального користування та інші виплати у порядку та на умовах, передбачених договором, укладеним у рамках державно-приватного партнерства, у тому числі концесійним договором, щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільної дороги. Бюджетні кошти будуть спрямовані на: виконання довгострокових зобов'язань; здійснення заходів, необхідних для підготовки проектів державно - приватного партнерства.

— Внесено зміни до Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, якими унормовано питання залучення зареєстрованих безробітних до громадських робіт у період воєнного стану, карантину або режиму надзвичайної ситуації чи надзвичайного стану на умовах фінансування та/або співфінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів, роботодавців, інших джерел, не заборонених законодавством, та Фонду загальнообовʼязкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Внесено зміни до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення у звʼязку з виключенням у ЗУ «Про зайнятість населення» норм щодо встановлення квоти для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, та відповідальності роботодавця за невиконання цієї квоти.

— Присуджено Премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2022 рік у трьох номінаціях: «Літературні твори для дітей та юнацтва», «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» та «Театральні вистави для дітей та юнацтва».

— Внесено зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, відповідно до якого реалізується державна програма «Доступні кредити 5-7-9%», та Порядку надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва за договорами фінансового лізингу, відповідно до якого реалізується державна програма «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%». Відмінено компенсаційні ставки за кредитами на рівні 0% річних; виключено з програм кредитування та лізингу субʼєктів підприємництва з метою запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, а також для запобігання та подолання їх наслідків, у тому числі рефінансування таких кредитів. Продовжено строк, протягом якого сільськогосподарські товаровиробники матимуть можливість отримати фінансову підтримку для посівної кампанії, у тому числі з можливістю пролонгації виданих кредитів для здійснення посівних робіт. Спрощено структури зазначених Порядків шляхом викладення їх у нових редакціях. Внесено зміни до Порядку надання кредитних гарантій на портфельній основі, затвердженого постановою КМУ від 14.07.2021 N 723, та Порядку надання державних гарантій на портфельній основі у 2020 році, затвердженого постановою КМУ від 25.11.2020 N 1151, у частині приведення у відповідність основних умов кредиту в рамках портфеля кредитів, за яким може бути надано державні гарантії. Внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва, у частині доповнення напрямів використання бюджетних коштів. Внесено зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану шляхом визначення черговості здійснення органами Казначейства платежів Фонду розвитку підприємництва щодо покриття витрат Фонду за супроводження та забезпечення надання державної фінансової підтримки субʼєктам підприємництва.

— Установлено, що на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування іноземці та особи без громадянства, які уклали контракт про проходження військової служби у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту, Національній гвардії, замість документів, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус, можуть подати дійсний паспортний документ іноземця або документ, що посвідчує особу без громадянства, разом з військовим квитком та довідкою щодо перебування на військовій службі для: проходження підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів; отримання посвідчення водія (у тому числі вперше); обміну їх посвідчень водія на національне посвідчення водія, а також видачі їм національних посвідчень водія замість утраченого іноземного.

— Затверджено план пріоритетних дій Уряду на 2023 рік», — сообщил он.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду