Реформа юридичної освіти: думки депутатів, відео

19:23, 28 ноября 2018
Народні депутати України висловили свою думку з приводу реформи юридичної освіти в нашій державі.
Реформа юридичної освіти: думки депутатів, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Україна потребує глибокого реформування юридичної освіти та адвокатури. На цьому в інтерв’ю каналу «Право TV» наголосив народний депутат, адвокат Сергій Власенко. При цьому, з урахуванням виборів наступного року, обговоренням концепції змін в адвокатурі краще зайнятися вже новому Президентові.

«Адвокатура - це не те, що проміжний етап, але точно не перша ланка. Нам треба почати з широкої реформи юридичної освіти. Якщо сьогодні в Україні більше 300 навчальних закладів випускає щорічно, згідно з офіційними даними Міністерства освіти, більше 14 тисяч юристів, ми можемо тільки уявити, наскільки низький фаховий рівень цих випускників. І вони формують суди, адвокатуру, прокуратуру. Треба визначитись, що таке правнича професія і хто входить в перелік цих професій. Згідно з класичною європейською моделлю, до цього переліку самоврядних професій входять нотаріуси, адвокати, судді і прокурори. А, наприклад, слідчі не належать до юридичних професій», - зазначив Сергій Власенко.

В свою чергу народний депутат Олексій Мушак переконаний: професії юриста і адвоката взагалі вимираючі, як і чимало інших, що витіснить штучний інтелект. Юристи й адвокати не будуть мати тих повноважень і тих можливостей, які вони мають зараз. Їх будуть брати на себе технології.

На думку народного депутата Сергія Тарути, в питаннях реформування адвокатури та юридичної освіти варто переймати кращий світовий досвід, аби пропонувати дійсно революційні законопроекти. Однак, на жаль, якість підготовки юристів стає все нижчою, адже кращі фахівці виїжджають з країни.

Також Сергій Власенко додав, що глибоку реформу юридичної освіти слід проводити паралельно з реформою адвокатури, що повинна складатися з двох частин. Перша - це якісний відсів людей, які не відповідають високому фаховому званню адвоката. Друга - це організаційні зміни, що дозволять адвокатам самоорганізуватися.

Більше інформації дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду