Чи будуть українці писати розписки на близькість, відео

17:05, 15 января 2019
Начальник ГТУ юстиції Києва Станіслав Куценко розповів про новації боротьби з домашнім насильством в Україні.
Чи будуть українці писати розписки на близькість, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За статистикою, щороку понад 600 жінок в Україні гинуть в результаті домашнього насильства, і лише 23% потерпілих звертаються за допомогою до компетентних органів. Тож Міністерство юстиції ініціювало законодавчі зміни до деяких статей Кримінального кодексу, що з 11 січня посилили відповідальність за насильство в сім’ї.

Чи потрібно буде тепер українцям писати розписки на секс? Та чи почнуть громадяни масово розкривати свої домашні проблеми, «Право TV» запитало в очільника столичної юстиції Станіслава Куценка.

«Раніше у Кримінальному кодексі України була передбачена відповідальність за тілесні ушкодження (наприклад, зламану руку або інвалідність). Зараз уже безпосередньо за домашнє, сексуальне насильство передбачена відповідальність, і ми маємо терміни, які характеризують, що таке, наприклад, домашнє насильство. Так, воно визначається як умисна системна діяльність, спрямована на психологічне, фізичне, економічне насилля до когось із подружжя (теперішнього чи колишнього) або близьких родичів», — зазначив Куценко.

За це передбачена відповідальність згідно зі статтею 126-1 ККУ. Те ж саме стосується термінів «зґвалтування» (стаття 152) та «сексуальне насильство», які зараз винесені в окремі поняття. Так, зґвалтування визначається як примусове проникнення в тіло іншої особи будь-яким способом або предметом. Натомість сексуальне насильство передбачає здійснення певного насильства над людиною, психологічного в тому числі, але вже без проникнення в тіло.

Загалом, на думку Станіслава Куценка, така кваліфікація злочинів дозволить ефективніше збирати доказову базу про проблеми в сім’ї.

Нові норми не на жарт сколихнули соцмережі: чи потрібно тепер якось документувати факт надання згоди на інтимну близькість, аби убезпечити себе від кримінальної відповідальності?

«Немає такого законодавчого визначення, що має бути розписка на згоду на сексуальний акт. Тому що, в принципі, тут іде мова про докази. Доказами можуть бути і певна усна згода, якщо вона певним чином зафіксована, це може бути і письмова згода. Однак практика тільки буде відома після того, як закон запрацює», — додав чиновник.

Станіслав Куценко переконаний: нові положення Кримінального кодексу мають дисциплінувати правоохоронні органи в сумлінному розслідуванні фактів домашнього насильства, а широка інформаційна кампанія боротьби з ним дозволить зменшити замовчування прикрих фактів.

Більше інформації дізнаєтеся з наступного відеосюжету.

Автор:
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду