Косово ухвалило рішення відкласти заміну сербських документів до 1 вересня

08:48, 1 серпня 2022
У ЄС привітали рішення Косова і сподіваються, що всі блокпости буде негайно знято.
Косово ухвалило рішення відкласти заміну сербських документів до 1 вересня
Джерело фото: EPA
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Спецпредставник ЄС з діалогу між Белградом та Пріштіною Мирослав Лайчак привітав рішення Косова відкласти заходи проти Сербії.

«Ми вітаємо рішення Косова ухвалити пропозицію Жозепа Борреля відкласти вжиття заходів на місяць. ЄС очікує негайного усунення всіх блокпостів. Борель закликає Косово та Сербію до участі у діалозі про подальші дії», — йдеться у повідомленні Лайчака у Twitter.

Також голова європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що «відкриті питання слід вирішувати шляхом діалогу за сприяння ЄС та зосередитися на всебічній нормалізації відносин між Косово та Сербією, яка має важливе значення для їхнього шляху інтеграції до ЄС».

«Вітаємо рішення Косова перенести заходи (щодо зміни сербських документів – ред) на 1 вересня. Очікуйте, що всі блокпости будуть негайно зняті. Відкриті питання слід вирішувати шляхом діалогу за сприяння ЄС та зосередитися на всебічній нормалізації відносин між Косово та Сербією, яка має важливе значення для їхнього шляху інтеграції до ЄС», — написав він.

Деталі

Планувалося, що з 1 серпня громадянам, які бажають в'їхати до Косова за сербським посвідченням особи, буде необхідно отримати спеціальну декларацію на в'їзд та виїзд із країни терміном на три місяці. Цей документ видаватиметься під час перетину наземного кордону, а також в аеропорту.

Крім того, водії на автомобілях із сербськими номерами мають переоформити їх на косовські, щоб потрапити на територію країни.

Нові обмеження здебільшого мали торкнутися жителів Косівської-Митровиці – міста на півночі Косова, де мешкають переважно етнічні серби.

31 липня ситуація на кордоні Сербії та Косова загострилася. ЗМІ повідомляли про звуки пострілів, неподалік кордону з Косово.

Міжнародні сили безпеки у Косові (KFOR) повідомили, що готові втрутитися у ситуацію, якщо стабільність у Косові опиниться під загрозою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва