18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи «Україна проти Росії (Х)» – Уповноважена у справах ЄСПЛ Сокоренко

08:21, 18 вересня 2022
Сокоренко зазначила, що за останні тижні спостерігається суттєва активізація держав у приєднанні до десятого позову України.
18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи «Україна проти Росії (Х)» – Уповноважена у справах ЄСПЛ Сокоренко
Джерело фото: ukrinform.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як повідомляє Мін’юст, 23 червня 2022 року Урядом України подано до ЄСПЛ міждержавну заяву проти Росії щодо ряду найважчих порушень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Десятий позов України в ЄСПЛ не тільки про звірства Росії. Ця справа про верховенство права та забезпечення колективного гарантування прав та свобод людини у Європі. Саме тому Міністерство юстиції України ініціювало питання підтримки іншими державами-членами Ради Європи міждержавної заяви України проти Російської Федерації за № 11055/22 та активно проводить роботу у цьому напрямку на різних майданчиках» - зазначила заступник Міністра юстиції Ірина Мудра.

У Мін’юсті повідомляють, що долучитись до міждержавної справи України держави можуть на підставі статті 36 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає що в інтересах належного здійснення правосуддя Голова ЄСПЛ може запропонувати будь-якій Високій Договірній Стороні, яка не є стороною в справі, чи будь-якій заінтересованій особі, яка не є заявником, подати свої письмові зауваження або взяти участь у слуханнях.

«За останні тижні спостерігаємо суттєву активізацію держав у приєднанні до десятого позову України. Якщо ще на кінець серпня ЄСПЛ повідомив лише про чотири такі клопотання, то вже сьогодні, 16 вересня 2022, 18 держав-членів Ради Європи повідомили про намір долучитись до справи "Україна проти Росії (Х)"», - звернула увагу Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

Зокрема, зазначають у Мін'юсті, клопотання про приєднання до справи вже подали до ЄСПЛ Республіка Ірландія, Королівство Швеція, Королівство Бельгія, Республіка Польща, Естонська Республіка, Чеська Республіка, Федеративна Республіка Німеччина, Литовська Республіка, Латвійська Республіка, Королівство Нідерланди, Королівство Іспанія, Французька Республіка, Словацька Республіка, Республіка Хорватія, Італійська Республіка та Румунія.

«Велика Британія планує доєднатися (ЄСПЛ надав уряду додатковий час до 11 жовтня для відповідного звернення) та Велике Герцогство Люксембург вказали, що звернення про приєднання буде направлено до суду найближчим часом», - зауважують у Мін’юсті.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя