Естонія першою з країн Балтії узаконила одностатеві шлюби

13:43, 20 червня 2023
Тепер одностатеві подружні пари також можуть усиновлювати дітей.
Естонія першою з країн Балтії узаконила одностатеві шлюби
Зображення: freepik.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Рійгікогу (парламент Естонії) ухвалив закон, який передбачає можливість укладання шлюбу між двома повнолітніми особами незалежно від їхньої статі з 1 січня 2024 року. Також ухвалено прикладні акти Закону про спільне проживання.

Про це повідомляє ERR.

Окрім шлюбу у людей у майбутньому також збережеться можливість укласти договір про спільне життя. Договір гарантує зареєстрованим співмешканцям право приймати рішення щодо один одного та за необхідності отримувати допомогу та компенсації. Парам, які уклали договір про спільне життя, буде забезпечено можливість одружитися у спрощеному порядку.

Тепер одностатеві подружні пари також можуть усиновлювати дітей. Чоловік може усиновити дитину свого чоловіка за згодою біологічних батьків. Закон встановлює принцип, згідно з яким у дитини не може бути більше двох батьків. Зберігається принцип, згідно з яким права та обов'язки щодо дитини в першу чергу належать її біологічним батькам.

Завдяки шлюбу та зареєстрованому спільному життю у пар виникають права та обов'язки, які не поширюються на пари, які перебувають у вільних відносинах. В основному вони пов'язані з отриманням допомоги, майном, житлом та успадкуванням. Наприклад, у разі смерті зареєстрованого партнера або чоловіка це допоможе уникнути ситуації, коли за відсутності заповіту у партнера, що залишився, не буде права успадковувати, і все майно автоматично відійде родичам померлого.

Також допомога чоловіка або партнера буде використовуватися для того, щоб з'ясувати волю іншого партнера або чоловіка, якщо той непритомний або не здатний висловити свої бажання, при прийнятті рішень про згоду або відмову від лікування.

«Це справді історичний момент. Це момент, коли ми остаточно позбудемося радянського простору цінностей та культури, коли ми зможемо сказати, що люди Естонії стали ще вільнішими, ніж були вчора», – сказав ERR соціал-демократ Едуард Одинець.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді