Польща та країни Балтії закликали ЄС побудувати 700-кілометрову лінію оборони вздовж кордону з рф та Білоруссю

10:23, 27 червня 2024
Вартість проекту для захисту 27 країн і 450 мільйонів громадян ЄС оцінюють приблизно у 2,5 млрд євро.
Польща та країни Балтії закликали ЄС побудувати 700-кілометрову лінію оборони вздовж кордону з рф та Білоруссю
Польські прикордонники патрулюють територію металевої стіни на кордоні між Польщею та Білоруссю / ілюстративне фото, джерело - Associated Press
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Польща, Литва, Латвія та Естонія просять Євросоюз звести 700-кілометрову лінію оборони вздовж кордону росією та Білоруссю, щоб захистити ЄС від військових загроз та інших шкідливих дій з боку країни-агресора. Про це повідомляє агентство Reuters.

Зокрема, у листі до голови Євросоюзу, який буде обговорюватися на саміті в Брюсселі в четвер, лідери чотирьох країн заявили, що проект, спрямований на захист блоку з 27 країн і 450-мільйонним населенням, також потребуватиме фінансової підтримки всіх членів.

«Створення системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з росією і Білоруссю відповідатиме гострій і нагальній потребі убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз», — йдеться у листі.

Під гібридними загрозами мається на увазі поєднання військових і невійськових, а також прихованих і відкритих засобів, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і переправлення мігрантів через кордони.

У зверненні йдеться, що масштаб і вартість цих спільних зусиль вимагають цілеспрямованих дій ЄС для їхньої політичної і фінансової підтримки.

У ЄС оцінили вартість будівництва такої оборонної лінії вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з рф і Білоруссю приблизно в 2,5 мільярда євро (2,67 мільярда доларів), вказує агентство.

Європейські інвестиції в оборону та її фінансування стануть однією з головних тем для обговорення лідерами ЄС на саміті, оскільки війна рф проти України триває вже третій рік і країна-агресор посилює гібридні операції проти Заходу.

У листі йдеться про те, що планування і будівництво лінії оборони на східному кордоні ЄС має здійснюватися в координації з НАТО і його військовими вимогами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Ланкевич
    Андрій Ланкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Андрій Гулик
    Андрій Гулик
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Галина Морська
    Галина Морська
    суддя Херсонського окружного адміністративного суду
  • Марина Лозинська
    Марина Лозинська
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Ольга Кравчук
    Ольга Кравчук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду