Європейський парламент проголосував за заборону використання «м’ясних» назв — таких як «бургер», «ковбаса» чи «стейк» — для маркування рослинних продуктів. Це рішення стало перемогою для фермерів, які вважають, що подібні назви вводять споживачів в оману. Про це повідомляє Barron's.
Під час пленарного засідання у Страсбурзі 355 депутатів проголосували «за», 247 — «проти». Водночас документ ще має пройти узгодження з 27 країнами-членами ЄС, перш ніж стане законом.
Аргументи сторін
Авторкою поправки є французька депутатка від правої партії Селін Імар, яка також займається сільським господарством. Вона пояснила, що споживач має право знати, що саме купує.
«Кожен може обирати альтернативні білки — рослинні, лабораторні, з тофу чи навіть із борошна комах. Але називати це «м’ясом» — вводити людей в оману», — заявила Імар.
Відповідно до її пропозиції, такі назви, як «ковбаса», «бургер» та «стейк», зможуть використовувати лише продукти, які містять м’ясо.
Контекст
Попит на вегетаріанські та веганські продукти в Європі зростає через турботу про довкілля та добробут тварин, а також бажання споживачів зменшити споживання м’яса.
Втім, фермери вбачають у «рослинному м’ясі» загрозу для традиційного тваринництва, яке і без того переживає кризу.
Поправка, яку активно підтримали французькі м’ясопереробні асоціації, була ухвалена більшістю голосів, попри суперечки всередині парламенту.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.