Депутати запропонували зменшити число суїцидів в Україні

17:19, 20 липня 2017
Парламентарії запропонували розширити перелік покарань за доведення до самогубства або самокалічення.
Депутати запропонували зменшити число суїцидів в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За підбурювання до суїциду хочуть ввести тюремний термін.

Так, 17 липня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6748 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо розширення переліку кримінально-карних способів доведення до самогубства чи самокалічення або замаху на самогубство чи самокалічення)» .

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Павло Унгурян, Валерій Дубіль, Євген Рибчинський та Юрій Соловей.

Як говориться в пояснювальній записці документа, Україна входить в десятку країн з найвищим рівнем самогубств.

За наведеними даними ВООЗ, лише в 2012 році в Україні було скоєно близько 10 тис. спроб суїциду. Середній показник в Україні — 22 суїциду на 100 тис. чоловік.

Автори законопроекту зазначають, що з появою Інтернету з'явилися нові способи, як накласти на себе руки. Депутати зазначають, що вони набирають істотні обороти в світі разом з ростом кількості постійних користувачів мережі Інтернет.

«В Україні значні обороти набрали самогубства підлітків, яких спонукали до цього в так званих «групах смерті», які використовують соціальні мережі. Адміністратори групи дають учасникам таких груп травматичні «завдання» — наприклад, свідомо порізати собі руки лезом, знявши все це на відео», — повідомляють народні депутати.

Парламентарії нагадали що в 2010-2015 рр. в Україні були винесені чотири вироку за доведення до самогубства, тобто менше одного вироку на рік.

Також завдяки розслідуванню ЗМІ, були розкриті дев'ять самогубств. Правоохоронцями була зафіксована IP-адреса особи, яка, використовуючи жіноче ім'я і соціальну мережу «ВКонтакті», знаходила майбутніх жертв і доводила їх до самогубства. Але притягнути до кримінальної відповідальності підозрюваного на сьогоднішній день неможливо через відсутність в диспозиції ст. 120 КК дій, які він умисно вчинив і які спонукали дев'ять осіб вчинити самогубство.

Якщо брати практику за кордоном, то в США в 2014 році, в штаті Міннесота, був засуджений чоловік за доведення до самогубства двох жінок.

Ініціатори законопроекту вважають, що необхідно встановити кримінальну відповідальність не тільки за доведення до самогубства або його спробу, але і до вчинення самокалічення та спробу.

Проектом акта пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України, а саме карати тюремним терміном у три роки за доведення до самогубства шантажем, погрозами і втягування людей і/або неповнолітніх в так звані «групи смерті».

За ті ж дії, по відношенню до осіб, які знаходяться в психологічній, емоційній, матеріальній або іншій залежності від винного, або щодо двох або більше осіб, караються позбавленням волі на строк до п'яти років.

Відзначається увага, що за повторне створення «груп смерті» і втягування в них людей карається тюремним строком від п'яти до десяти років.

Нагадаємо, 15 липня 2017 року Верховній Раді зареєстрували законопроект про позбавлення волі за домагання до дітей в соцмережах.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва