Не зробив щеплення — до побачення: за що можуть звільнити згідно з новим законом

07:00, 18 серпня 2017
Уже восени українців зможуть звільнити за відмову від щеплення і за обман.
Не зробив щеплення — до побачення: за що можуть звільнити згідно з новим законом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

На вітчизняному ринку праці грядуть зміни. Розроблений Кабінетом міністрів законопроект нового Трудового кодексу прийняли в першому читанні. Рішення підтримали 258 народних депутатів. Комітет з питань соціальної політики підготував документ до другого читання. Слуги народу приділили особливу увагу підставах для відсторонення і звільнення з роботи. «Судово-юридична газета» з'ясувала, як новий Трудовий кодекс може вплинути на життя українців вже найближчої осені.

Вакцина, медичний огляд і відсторонення

У разі прийняття закону, в запропонованому на даний момент варіанті, відсторонити від роботи зможуть працівника, який знаходився в контакті інфекційних хворих, наприклад, під час грипу. Тобто, якщо ви поспілкувалися з людиною, у якої грип, — працювати не будете. Також відсторонити можуть співробітників, які відмовилися від вакцинації і медогляду. Є ще один варіант. Коли під час медичного огляду виявилося, що співробітник не в змозі виконувати роботу. Звісно, що в документі не вказано, за чий рахунок будуть оплачуватися медичні огляди.

Працівник може бути відсторонений з-за того, що він «порушує нормальну роботу юридичної особи». Поняття «нормальна робота» ніде не трактується. Кожна юридична особа є господарем цього положення. Наприклад: якщо співробітник спізнюється на 5 хвилин, тепер буде вважатися, що він порушує нормальну роботу підприємства і буде відсторонений.

Нововведення звільнень

Нових підстав для звільнення тепер чимала кількість. Це може привести до серйозних маніпуляцій з боку роботодавців. Звільнити зможуть за:

  • незадовільний стан здоров'я;
  • незадовільну кваліфікацію, яка підтверджується атестацією;
  • відмова від щеплення або проходження медичного огляду;
  • втрату працездатності.

Якщо чоловіка призивають до армії (до 43 років), на наступний день після подачі заяви його зобов'язані звільнити.

Також вводиться нова причина — звільнення за обман. У документі говориться, що в разі отримання людиною роботи, яку він не зможе виконувати, його звільнять. Наприклад, при прийомі на роботу кандидат на посаду вказав невірні дані або прибрехав в резюме.

У разі скорочення штату роботодавець повинен попередити свого співробітника мінімум за 2 місяці в письмовому вигляді. Крім того, працівник після попередження про скорочення в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди, при цьому відображатися це на його заробітній платі не буде.

Тепер повідомити про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше — за 2 тижні. Зробити це можна буде по електронній пошті, а не особистою присутністю.

Що стосується відпустки, то тепер вона становить 28 днів замість 24. Умова, при якій роботодавець повинен був заплатити співробітнику за невикористану відпустку при звільненні, не була змінена.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду