Справа MH17: Гіркін, Дубинський і Харченко винні у вбивстві 298 осіб, один з обвинувачуваних виправданий — суд у Гаазі

16:29, 17 листопада 2022
Суд встановив, що Дубинський та Харченко функціонально були причетні до постачання з Росії ЗРК «Бук» для запуску ракети, а також до його евакуації.
Справа MH17: Гіркін, Дубинський і Харченко винні у вбивстві 298 осіб, один з обвинувачуваних виправданий — суд у Гаазі
Фото: pravda.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, визнав винними у збитті рейсу МН17 Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, але виправдав Олега Пулатова. Про це заявив суддя Хендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду, у судовому комплексі Схіпхола, передає «Європейська правда».

Суд, зокрема, встановив, що Дубинський та Харченко функціонально були причетні до постачання з Росії ЗРК «Бук» для запуску ракети, а також до його евакуації. Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17, зазначивши, утім, що основною ціллю мали бути українські військові літаки.

«Харченко прозвітував перед Дубінським про використання ЗРК і потім виконав вказівку про вивезення», - заявив суддя, наголосивши, що обвинувачувані знали, що запуск ракети призведе до смерті людей.

Суд також вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки, не зменшує вину обвинувачуваних. «Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали право здійснювати обстріл також військового літака».

Гаазький суд оцінив загальну суму компенсації родичам жертв катастрофи MH17 у більш ніж 16 млн євро.

Суд не уточнив, до якого саме терміну будуть засуджені Гіркін, Дубинський і Харченко, але прокуратура клопотала про пожиттєве ув'язнення.

Раніше ми писали, що літак був збитий Буком з території, захопленої так званою «ДНР», — заява Гаазького суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки