2 лютого: яке сьогодні свято та основні події

11:00, 2 лютого 2023
2 лютого День бабака та Всесвітній день гавайської гітари.
2 лютого: яке сьогодні свято та основні події
Фото: fun-japan.jp
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 2 лютого, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

2 лютого День бабака. Веселе свято, корені якого сягають Сполучених Штатів Америка і Канади. Ця подія є однією з найдивніших у світі. Люди збираються разом, щоб подивитися, чи бабак побачить свою тінь, коли вийде зі свого будиночка. Так намагаються спрогнозувати погоду. Хоч довіряти прогнозам цього “синоптика” не варто, але свято досить кумедне і варте уваги.

А ще 2 лютого святкують Всесвітній день водно-болотних угідь. Ця подія була започаткована разом з підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь 1971 року в Ірані. Мета свята зберегти території, на яких перебувають водоплавні птахи.

Також 2 лютого святкують Всесвітній день гавайської гітари. Вперше його відсвяткували 2011 року. Це міжнародне свято (World Ukulele Day), яке присвячене цьому мініатюрному музичному інструменту, яке має неповторне звучання.

А ще 2 лютого День поінформованості про ревматоїдний артрит. Заснували подію 2013 року за ініціативою міжнародної організації, яка займається покращенням якості життя тих осіб, що страждають на ревматоїдний артрит. Головна мета заходу – розповсюдити інформацію про цю недугу, щоб можна було її діагностувати на ранніх стадіях.

Щороку 2 лютого святкують День їздових собак (Sled Dog Day). Довгий час вони були єдиним засобом перевезення вантажів та людей у суворих погодних умовах в арктичних районах. Невідомо, коли та ким було засноване це свято. Але саме цього дня 1925 року у невеликому місті Ном (Аляска) погода заблокувала всі шляхи, а серед населення спалахнула епідемія дифтерії. Завдяки їздовим собакам змогли вчасно доставити сироватку і врятувати життя людей.

Яке сьогодні церковне свято

2 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого Євтимія Великого. Жив святий Євтимій в V столітті і був дуже шанований серед людей за свою благодушність.

Календар важливих подій за 2 лютого:

1274 рік – у Флоренції відбувається перша зустріч Данте й Беатріче, чий образ протягом всього життя надихав творця «Божественної комедії»;

1536 рік – на західному березі річки Ла-Плата іспанський конкістадор Педро Мендоза засновує місто Буенос-Айрес, сьогодні це столиця Аргентини;

1556 рік – в Центральному Китаї стається наймасштабніший з усіх зареєстрованих на планеті землетрусів (гине  близько 820 тисяч людей);

1653 рік – селище Новий Амстердам отримує статус міста (нині це Нью-Йорк);

1823 рік – у Венеції відбувається прем'єра опери Россіні «Семираміда»;

1841 рік – перша відома згадка про «День Бабака»;

1852 рік – в Лондоні на Фліт-стріт відкривається перший громадський туалет;

1852 рік – у Парижі відбувається прем'єра «Дами з камеліями» Александра Дюма сина;

1863 рік – Семюел Клеменс вперше підписується як Марк Твен;

1870 рік – агентство Reuters, підписавши угоди з двома іншими агентствами, вперше в історії створює всесвітню інформаційну мережу;

1892 рік – у Намеокі (штат Іллінойс, у США) відбувається найдовша в історії зустріч з боксу (Гаррі Шарп vs Френк Кросбі);

1912 рік – Фредерік Лоу стрибає з парашутом зі статуї Свободи;

1920 рік – на Бродвеї відбувається прем'єра п'єси Юджина О'Ніла «За обрієм»;

1935 рік – вперше в судовій практиці використовують детектор брехні;

1940 рік – відбувається дебют американського естрадного співака Френка Сінатри;

1970 рік – у Мюнхені вперше в історії відбувається операція з трансплантації нерва;

1986 рік – в Індії відбувається зустріч Папи Римського з Далай-ламою;

1999 рік – на передньому фасаді універмагу «Україна» в Києві вивішують найбільшу у світі (на той час) зовнішню рекламу – це було панно шампуню «Орґанікс» (розмір панно 126,5×17 м).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду