Чиновника, якого розшукують у Росії за отримання хабара, засуджено в Україні за підтримку агресії РФ

10:15, 11 липня 2022
Дивовижна історія сталася у Києві.
Чиновника, якого розшукують у Росії за отримання хабара, засуджено в Україні за підтримку агресії РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Свого роду унікальний вирок 30 травня 2022 року виніс Святошинський районний суд Києва. 

Строком на п'ять років позбавлення волі засуджено громадянина Російської Федерації, який переховувався в Україні від правоохоронних органів РФ, але при цьому підтримував агресію РФ проти України. 

Як випливає із рішення столичного суду, 2 квітня 2022 року на проспекті Леся Курбаса у Києві бійці територіальної оборони помітили невідомого чоловіка, який перебував на вулиці після початку дії комендантської години. 

Невідомого було затримано територіальною обороною, проте згодом він повівся дивно. 

Замість стандартної для порушників комендантської години спроби виправдатися за перебування на вулиці у неналежний час чоловік добровільно пред'явив представникам ТрО паспорт громадянина України, нібито виданий ще Кролевецьким районним відділом міліції Сумської області, а також два своїх смартфони, з усією інформацією, що міститься в них.

При огляді паспорта затриманого чоловіка у бійців ТрО виникла підозра, що документ був підроблений, а вміст смартфонів затриманого викликав ще й підозру в тому, що невідомий співпрацював з представниками РФ під час озброєної агресії, що почалася. 

У результаті, бійці ТрО передали незнайомця співробітникам правоохоронних органів. 

У ході слідства з'ясувалося, що справжнє ім'я затриманого – Олександр Коротких і він є громадянином зовсім не України, а РФ. При цьому в РФ у нього раніше виникли проблеми із законом. 

За даними ЗМІ РФ, у 2000-ті роки людина з таким ім'ям, прізвищем та по батькові обіймала посаду голови Каширського сільського поселення Воронезької області, але в 2006 році попалася на хабарі у розмірі 920 тис. рублів за переведення землі під заправкою у власність її власника. 

У суді чиновник свою провину тоді категорично заперечував. Якийсь час він утримувався під вартою, але потім був звільнений під підписку про невиїзд. Незабаром після цього, за версією слідства РФ, Олександр Коротких втік до України, де у нього мешкали родичі. 

Вивчивши вміст смартфонів затриманого, правоохоронці дійшли висновку, що діяльність Олександра Коротких в Україні може бути кваліфікована за ч. 1 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність України) Кримінального кодексу. 

Так, листування в Telegram свідчили про те, що в розмові з якимсь російським політологом Олександр Коротких негативно висловлювався про чинну українську владу і підтримував вторгнення РФ в Україну, наголошуючи, що готовий співпрацювати з силами РФ. 

Крім того, затриманий намагався підшукувати і людей, здатних допомогти РФ у захопленні території України та поширенні відповідних агітаційних матеріалів, спрямованих на повалення законної влади. 

Також затриманий був учасником та передплатником низки Telegram-чатів та каналів, у яких висловлювалося схвалення дій РФ в Україні. 

Зокрема, йдеться про такі канали, як «Спецоперація Z», «РІА Новини», «Піддубний V|Z Edition» тощо. 

За здійснення відповідної діяльності російський політолог обіцяв Олександру Коротких вирішити його проблеми з кримінальним переслідуванням у РФ, а також посприяти його працевлаштуванню в «органи нової влади України». 

Відповідну антидержавну діяльність затриманий вів у Києві з 28 лютого до 30 березня 2022 року - часу відступу військ РФ від Києва назад на територію РФ. 

Під час слідства, а згодом у суді Олександр Коротких визнав свою провину. У результаті, між обвинуваченим та прокурором було укладено угоду про визнання провини. 

Згідно з рішенням Святошинського райсуду, громадянин РФ отримав покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі та проведе весь цей час на території України, якщо, звісно, ​​його не обміняють на громадян України.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду