Українці за кордоном зіткнулися з відмовами консульських установ засвідчувати доручення про розпорядження нерухомістю

14:05, 13 липня 2022
Кабмін раніше дозволив продавати квартири з-за кордону за дорученням, але виникла несподівана перешкода у вигляді незнання нових норм співробітниками консульських установ України.
Українці за кордоном зіткнулися з відмовами консульських установ засвідчувати доручення про розпорядження нерухомістю
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, за кордон виїхала велика кількість громадян України, у яких залишилися різні майнові питання в Україні, серед яких і необхідність продати своє нерухоме майно, транспортні засоби, оформити спадщину, продовжувати вести судові справи тощо.

Зокрема, з початку війни діяла повна заборона на нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження нерухомості, укладених від імені фізичної особи-відчужувача на підставі довіреності. 29 червня набула чинності постанова Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану» № 719. Таким чином, українці, навіть перебуваючи за кордоном, можуть продати квартиру, видавши довіреність на ім'я свого представника, який перебуває в Україні.

Однак на практиці громадяни зіткнулися з новою перешкодою.

Річ у тому, що Нотаріальна палата України отримує численні звернення від нотаріусів, в яких повідомляється про скарги громадян на відмови окремих консульських установ (дипломатичних представництв) за кордоном або про інші ускладнення при зверненні за завіренням довіреностей на розпорядження нерухомим майном та посвідченням дійсності заяви довірителя про підтвердження дії довіреності.

Зокрема, консульські установи говорять про неможливість посвідчення довіреності на розпорядження нерухомим майном під час дії військового стану або ж про відсутність необхідності заяв на підтвердження дії довіреності у визначених Постановою КМУ 164 випадках.

У Нотаріальній палаті зазначили, що розуміють завантаженість консульських установ, але просять все ж таки Міністерство закордонних справ донести до своїх підопічних інформацію та необхідні роз'яснення щодо застосування законодавства, оскільки безпідставні відмови ведуть до порушення прав громадян та створення конфліктних ситуацій.

Нижче наводимо витяг із листа НПУ.

«Нотаріальна палата України вперше звернулася до Міністерства закордонних справ України щодо забезпечення належної реалізації громадян за кордоном.

Відповідно до статті 1 Закону «Про нотаріат» вчинення нотаріальних дій за кордоном покладається на консульські установи України, а у випадках, передбачених чинним законодавством, – на дипломатичні представництва України.

З початком війни у ​​правовому регулюванні вчинення нотаріальних та реєстраційних дій відбулася низка змін.

Так, в умовах військового стану та протягом одного місяця з дня його припинення або скасування, нотаріальні дії здійснюються нотаріусами України з урахуванням особливостей, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах військового стану» у редакції від 24 червня 2022 року.

Звертаємо увагу на те, що Постанова 164 не містить жодних обмежень для посвідчення консульськими установами (дипломатичними представництвами) України за кордоном довіреностей, у тому числі на розпорядження нерухомим майном. 

Підпунктом 18 пункту 1 Постанови 164 встановлено умови, за яких нотаріусами України здійснюється нотаріальне посвідчення договорів щодо: відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, іпотеки, про задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно, в тому числі змін до таких говорів або їх розірвання (припинення), а також нотаріальне посвідчення достовірності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі юридичної особи на підставі довіреності.

Вказаною нормою серед іншого встановлено, що вчинення таких дій можливе на підставі довіреності, з дня видачі якої минуло більше одного місяця (більше двох місяців, якщо довіреність засвідчена консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави, а у разі , якщо така довіреність засвідчена нотаріусом без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, - також за умови її реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей із внесенням відомостей про наявність повноважень, необхідних представнику для укладання (підписання) єдиного договору (акта).

Справжність підпису на такій заяві має бути засвідчена нотаріусом не раніше ніж за сім календарних днів, а консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави - не раніше ніж за один місяць до дня укладання (підписання) акта.

Форму заяви не визначено Постановою 164, однак важливо, щоб у такій заяві фізична особа, яка видала довіреність, заявила про підтвердження дії довіреності і той факт, що представництво за довіреністю не припинено.

Комісією Нотаріальної палати України був підготовлений зразок такої заяви. 

На даний момент Нотаріальна палата України отримує звернення від нотаріусів, в яких повідомляється про скарги громадян на відмови окремих консульських установ (дипломатичних представництв) за кордоном або про інші ускладнення при їх зверненні за завіренням довіреностей на розпорядження нерухомим майном та посвідченням дійсності підписів на заяву про підтвердження дії довіреності. Їхня кількість зростає.

Зокрема, повідомляється про те, що має місце роз'яснення консульських установ про неможливість завірення довіреності на розпорядження нерухомим майном під час дії військового стану, та відсутність необхідності заяв, на підтвердження дії довіреності у визначених Постановою 164 випадках.

Такі дії є перешкодою для реалізації законних прав та інтересів громадян України, створюють конфліктні ситуації.

За кордон виїхала велика кількість громадян України, які мали різні майнові права в Україні. Для вирішення зазначених питань конче необхідно налагодити взаємодію та комунікації (обмін досвідом, зразками, консультаціями) нотаріусів та консульських установ для максимально якісної підготовки проектів довіреностей за змістом, обов'язкових заяв про реєстрацію довіреностей у Єдиному реєстрі довіреностей, а також заяв про підтвердження дії довіреності», - зазначає НПУ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області