Скарги на суддів пропонують зробити платними, а подавати їх можна лише через адвоката – ініціатива Вищої ради правосуддя

16:15, 13 липня 2022
У Раді правосуддя вважають, що це підвищить якість дисциплінарних скарг.
Скарги на суддів пропонують зробити платними, а подавати їх можна лише через адвоката – ініціатива Вищої ради правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя виступили з ініціативою зміни процедури подання дисциплінарних скарг на суддів.

Як зазначила член Ради правосуддя Оксана Блажівська, було б добре, якби подання скарг на суддів відбувалося через адвоката, оскільки звичайні громадяни часто подають скарги або через незгоду з судовими рішеннями по їх суті, або довільно інтерпретуючи дії судді, а іноді навіть сприймають Раду правосуддя як апеляційну чи касаційну інстанції.

Відповідна пропозиція прозвучала на зустрічі членів Ради правосуддя, представників Ради суддів України, НШСУ та Верховної Ради з міжнародними консультантами Ради Європи.

Як вважають у Вищій раді правосуддя, було б непогано, якби на законодавчому рівні були закріплені деякі фільтри, які б дозволяли попередньо відсівати скарги, які не стосуються реальних дисциплінарних провин.

Подання дисциплінарних скарг через адвоката, як вважають у Раді правосуддя, дозволить зменшити потік скарг на суддів, оскільки навряд чи адвокат, розуміючи, що скарга не обґрунтована чи не має під собою реальних підстав, зловживатиме своїм правом на подання дисциплінарної скарги.

Крім того, на думку Оксани Блажівської, за подання скарги на суддю має стягуватися спеціальний грошовий збір. Гроші від сплати збору за скаргу стануть додатковим джерелом фінансування судової влади. 

Загалом, за даними Вищої ради правосуддя, станом на 12 липня 2022 року у ВСП накопичилося вже 5 968 скарг, з яких 4 651 скарга надійшла з того моменту, як 5 серпня 2021 року Рада правосуддя втратила право розглядати скарги на суддів із законодавчими змінами, що набрали чинності.

Нагадаємо, що з 22 лютого 2022 року Рада правосуддя не має повноважного складу внаслідок звільнення десяти постійних членів ВСП за власним бажанням, які не погодилися проходити перевірку Етичною радою. Наразі в Раді правосуддя залишаються три постійні члени ВСП, які успішно пройшли перевірку Етичної ради, а також голова Верховного Суду, який обіймає крісло члена ВСП за своєю посадою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Автор:
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва