ЄС не поспішає надати Україні обіцяну у травні частину допомоги у 8 мільярдів євро: стали відомі причини

11:44, 15 липня 2022
Європейський Союз відстає від обіцянок надати суттєвий пакет допомоги Україні.
ЄС не поспішає надати Україні обіцяну у травні частину допомоги у 8 мільярдів євро: стали відомі причини
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Майже два місяці тому голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запропонувала направити Україні 9 мільярдів євро як екстрені кредити. Поки що блоку вдалося домовитися лише про початковий транш у 1 млрд.

12 липня ЗМІ процитували слова представниці Єврокомісії з брифінгу в Брюсселі про те, що другий транш макрофінансової допомоги Європейського Союзу для України становитиме 8 мільярдів євро, тобто всю суму, що залишилася, і що «технічна робота по другому траншу ведеться, щоб надати його як можна скоріше».

Проте сьогодні, 15 липня Bloomberg вийшов із матеріалом під назвою «ЄС зупиняє допомогу Україні через побоювання газової кризи у себе вдома».

«Європейський Союз відстає від своїх гучних обіцянок надати суттєвий пакет допомоги Україні, тоді як блок стикається з перспективою серйозних економічних проблем удома», - зазначає видання.

«Для України потреби нагальні. Країна, що роздирається війною, стикається з бюджетним дефіцитом у розмірі 5 мільярдів доларів на місяць, щоб покрити витрати та інші невідкладні потреби. Центральний банк України залишається найбільшим джерелом фінансування державного бюджету.

Європейська комісія також зобов'язалася у травні профінансувати більшу частину реконструкції країни, яка, за оцінками уряду України, може становити 750 мільярдів доларів. Це може виявитися ще гострішою для ЄС дискусією, оскільки немає згоди про те, як зібрати кошти. Пропозиція комісії налякала деякі держави-члени», - пише видання.

Зокрема співрозмовники Bloomberg посилаються на «потенційні проблеми з корупцією».

«Коли міністри фінансів ЄС обговорювали допомогу Україні на зустрічі у вівторок, близько третини з 27 держав-членів попередили, що будуть потрібні нові заходи для підтримки найбільш вразливих груп усередині блоку, які були зачеплені тривалою кризою, щоб запобігти невдоволенню Києвом.

Комісар ЄС з економіки Паоло Джентілоні сказав міністрам під час зустрічі за зачиненими дверима, що національні уряди мають забезпечити досить сильну економічну реакцію на наслідки війни, щоб уникнути ризику втоми серед європейців, повідомив офіційний представник ЄС. Джентілоні заявив журналістам у четвер, що уряди «зобов'язані» пом'якшити вплив вищих цін, зокрема рахунків за електроенергію, на бідних.

Міністрам у вівторок вдалося домовитися лише про кредит у розмірі 1 млрд євро для України як перший транш більшого пакету макрофінансової допомоги. Більшість фінансового пакету, який у принципі схвалили лідери ЄС у травні, було заблоковано на кілька тижнів через розбіжності між Комісією та Німеччиною з приводу того, як структурувати фінансування.

За словами джерел, знайомих із перебігом дискусій, тупикова ситуація навряд чи буде вирішена до того, як Брюссель розлетиться на літні канікули. Усі 27 держав-членів повинні дати свою згоду на умови пакету допомоги.

Берлінські умови

Спочатку Німеччина намагалася переконати Комісію надати гранти, а не кредити, аби полегшити борговий тягар України. Потім Берлін торгувався із виконавчою владою ЄС за умовами кредитів.

Комісія попросила країни-члени надати гарантії щодо кредитів. Але Німеччина хоче зменшити обсяг своїх зобов’язань, аргументуючи це тим, що вона надала Україні 1 мільярд євро безповоротних грантів через Міжнародний валютний фонд, заявив німецький чиновник. Берлін закликав інші держави-члени надати додаткові гарантії.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер раніше цього місяця заявив журналістам у Берліні, що «Німеччину не слід кликати двічі». Лінднер додав, що «кожен має бути покликаний у міру своїх здібностей».

Крім того, кредит у розмірі 1,5 млрд євро, наданий Європейським інвестиційним банком Києву, також залишається заблокованим у рамках механізму ЄС, оскільки комісія потребує більшого обсягу гарантій у порівнянні зі стандартними операціями. Представник Комісії заявив, що ЄС має переконатись, що він зможе покрити збитки у разі дефолту України.

Економічну погоду в Європі можуть ще більше ускладнити дебати в найближчі місяці. Витрати на енергетичний перехід, заходи щодо пом'якшення зростання цін, потреби у військових витратах та підтримка України — все це конкурує за ресурси із виснажених національних фінансових резервів, попередив один дипломат ЄС.

Ситуація може стати ще гіршою, якщо Росія перекриє крани газових потоків до Європи. «Цей ризик став більшим, ніж просто гіпотетичним сценарієм, до якого нам потрібно підготуватися», - сказав Джентілоні. «Отже, можливий шторм. Але нас зараз немає», - йдеться у статті.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду