Раді пропонують запровадити кримінальну відповідальність за сприяння діяльності терористів

16:14, 15 липня 2022
Пропонується встановити кримінальну відповідальність за сприяння діяльності терористичних організацій у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років
Раді пропонують запровадити кримінальну відповідальність за сприяння діяльності терористів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності підтримав схвалення у першому читанні законопроєкту №7350 про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за сприяння діяльності терористичної групи

Законопроектом вносяться зміни до Кримінального кодексу України, які передбачають встановлення кримінальної відповідальності за створення організованої терористичної групи, а також за сприяння терористичній групі, організованій терористичній групі чи терористичній організації, шляхом внесення зміни до статей 258-3(створення терористичної групи чи організації), 258-5(фінансування тероризму) Кримінального кодексу України

Крім цього кодекс доповнено новою статтею 258-6. Сприяння терористичній групі, організованій терористичній групі чи терористичній організації та передбачити, що:

1. Заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам терористичної групи, організованої терористичної групи чи терористичної організації та укриття їх терористичної діяльності шляхом надання приміщень, сховищ, зброї, боєприпасів, вибухових речовин, транспортних засобів, інформації, документів, технічних пристроїв, грошей, цінних паперів, переміщення через державний кордон України, а також заздалегідь не обіцяне створення інших умов, які сприяють їх терористичній діяльності, – карається позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

2. Діяння, передбачені частиною першою, вчинені повторно або представником влади – караються позбавленням волі на строк від десяти до дванадцяти років.

При цьому звільняється від кримінальної відповідальності за діяння, передбачені цією статтею, особа, яка добровільно повідомила правоохоронний орган про відповідну терористичну діяльність, сприяла її припиненню або розкриттю злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю організованої терористичної групи чи терористичної організації, якщо в її діях немає складу іншого злочину.

Крім цього пропонується передбачити, що підслідність правопорушення передбаченого статтею 258-6 кримінального кодексу  закріплюється за СБУ.

Нарізі кодекс у статті 258-5 передбачає кримінальну відповідальність, зокрема за сприяння вчиненню терористичного акту у вигляді позбавлення волі строком до 8 років.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який, серед іншого, передбачає визнання РФ державою-терористом.

Автор: Ярослав Конощук.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді