Верховна Рада прийняла закон про спрощення приватизації і передачі вилучених об’єктів права власності резидентів РФ

15:48, 28 липня 2022
Закон також визначає, як передаються примусово вилучені об’єкти права власності Російської Федерації та її резидентів.
Верховна Рада прийняла закон про спрощення приватизації і передачі вилучених об’єктів права власності резидентів РФ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

28 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект 7451 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння процесам релокації підприємств в умовах воєнного стану та економічного відновлення держави».

Проект стосується заходів з підготовки до приватизації та продажу, а також спрощення надання спецдозволів користування природними ресурсами. Вносяться зміни у сфері нотаріату, іпотеки, виконавчого провадження, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Зокрема проектом у першій редакції було передбачено:

  • заборону проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації та викупу об’єктів великої приватизації;
  • заборону приватизації об’єктів, які розташовані на територіях адміністративно-територіальних одиниць у зоні бойових дій або наближених до зони бойових дій, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;
  • посилений контроль Верховної Ради України за процесами приватизації у військовий період;
  • спрощення порядку здійснення заходів з підготовки об’єктів до приватизації, а саме не потребується проведення аудиту, екологічного аудиту, інвентаризації, а також оцінки об’єкта приватизації (його складових);
  • розроблення умов продажу об’єкта приватизації після отримання державним органом приватизації листа про намір приватизації такого об’єкта від потенційного покупця, який в тому числі може потребувати переміщення виробничих потужностей з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію;
  • можливість подання документів, які подаються потенційними покупцями для участі в електронному аукціоні в електронній формі та підписання їх шляхом накладення кваліфікованих електронних підписів;
  • анонімність інформації щодо учасників аукціону та покупців;
  • диференційований розмір гарантійного внеску в залежності від стартової ціни об’єкта приватизації;
  • скорочення строків проведення аукціонів;
  • особливий порядок визначення стартової ціни об’єкта приватизації;
  • спрощений перелік зобов’язання сторін, передбачених умовами аукціону, викупу, у договорі купівлі-продажу;
  • право власності на об’єкт приватизації переходить до покупця незалежно від отримання дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію, якщо отримання такого дозволу вимагається законом;
  • строк позовної давності для звернення з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу об’єкта приватизації, укладеного у період дії воєнного стану, становить три місяці з дня його укладення.

«Після майже трьох годин обговорення правок Парламент нарешті прийняв в цілому #7451 щодо спрощення приватизації, у т.ч. для сприяння релокації підприємств. ЗА - 233», - зазначив заступник Комітету ВР з питань податкової політики Ярослав Железняк.

Остаточного тексту ще немає, а картка проекту містить дві порівняльні таблиці до другого читання. Отже, що конкретно ухвалила Рада, поки невідомо.

Також проект стосується передачі об’єктів, вилучених у резидентів РФ.

Якщо брати до уваги текст законопроекту у останній редакції станом на 26 липня, то, серед іншого, статтю 4 Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» від 3 березня 2022 року № 2116 – ІХ із змінами, внесеними Законом України від 12 травня 2022 року №2247 – ІХ, викладено у наступній редакції:

Стаття 4. Правовий режим примусово вилучених в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів

  1. Примусово вилучені відповідно до цього Закону об’єкти права власності Російської Федерації та її резидентів за рішенням Кабінету Міністрів України передаються:

1) у господарське відання на тимчасовій або постійній основі спеціалізованим державним підприємствам, установам, організаціям та/або господарським товариствам, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі;

2) у власність суб’єкту господарювання державного сектору економіки, 100 відсотків акцій (часток) яких належать державі;

3) в управління суб’єктам господарювання, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать державі, шляхом укладення договору управління майном у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

  1. Реєстрація права власності здійснюється відповідно до законодавства за поданням суб’єктів, визначених частиною першою цієї статті.
  1. Ухвалення судових рішень про забезпечення позову не зупиняє дії рішення органу державної влади, пов’язаного з примусовим вилученням в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів, та не є підставою для зупинення процесу реєстрації речових прав.
  1. Об’єкти права власності Російської Федерації та її резидентів, реєстрація права власності на які не вимагається відповідно до закону, переходять у власність держави з дня введення в дію указом Президента України рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів.
  1. Борги державних підприємств, установ та організацій України та/або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, права вимоги яких були примусово вилучені відповідно до цього Закону як об'єкти права власності Російської Федерації та її резидентів, вважаються погашеними з дня набрання чинності законом України, яким затверджено указ Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення відповідних об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном