Сі Цзіньпін заявив Джо Байдену: «Ті, хто грає з вогнем, загинуть від нього», — CNN

15:25, 29 липня 2022
В офіційному англійському перекладі слів Сі Цзіньпіна, пізніше наданому міністерством закордонних справ Китаю, говорилося: «Ті, хто грає з вогнем, загинуть від нього».
Сі Цзіньпін заявив Джо Байдену: «Ті, хто грає з вогнем, загинуть від нього», — CNN
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент США Джо Байден та його китайський колега Сі Цзіньпін 28 липня провели тривалу та відверту дискусію про Тайвань, оскільки напруженість між Вашингтоном та Пекіном наростає, повідомляє CNN.

Тайванське питання виявилося одним із найспірніших. Це питання перетворилося на серйозну точку конфлікту, оскільки офіційні особи США побоюються неминучого кроку Китаю на острів, а потенційний візит спікера палати представників Ненсі Пелосі викликає занепокоєння з Пекіна.

Це питання детально обговорювалося під час телефонної розмови між лідерами країн. Згідно з китайською версією подій, Сі зробив Байдену зловісне попередження.

«Громадська думка не повинна порушуватися, і якщо ви гратимете з вогнем, ви обпалитеся. Я сподіваюся, що американська сторона зрозуміло це розуміє», — сказав він Байдену, повідомляє державне інформаційне агентство Китаю. В офіційному англійському перекладі, пізніше наданому міністерством закордонних справ Китаю, говорилося: "Ті, хто грає з вогнем, загинуть від нього".

Версія Білого дому про дзвінок була менш конкретною.

«Щодо Тайваню президент Байден наголосив, що політика Сполучених Штатів не змінилася і що Сполучені Штати рішуче виступають проти односторонніх зусиль щодо зміни статус-кво або підриву миру та стабільності у Тайванській протоці», — йдеться у повідомленні США.

Високопоставлений представник адміністрації США назвав тайванську дискусію «прямою та чесною», але применшив попередження Сі, припустивши, що попередження китайського лідера про ризики «гри з вогнем» є стандартним для китайського лідера.

Цей телефонний дзвінок став п'ятою розмовою Байдена та Сі з лютого 2021 року. Помічники Байдена сподіваються, що підтримка особистого зв'язку з Сі допоможе у найкращому разі уникнути прорахунку, який може призвести до конфронтації.

«Це той тип відносин, у який президент Байден твердо вірить, навіть із країнами, з якими у вас можуть бути серйозні розбіжності», — заявив на цьому тижні координатор зв'язків із громадськістю Ради національної безпеки Джон Кірбі.

Можливість зустрічі лідерів США та Китаю може з'явитися в листопаді, коли в Азії відбудеться серія самітів, включаючи саміт Групи 20 на Балі, Індонезія та Азіатсько-тихоокеанське економічне співробітництво в Бангкоку, Таїланд. Люди, знайомі із цим питанням, повідомили, що офіційні особи США хочуть організувати таку зустріч на полях одного із самітів.

Нагадаємо, Кім Чен Ин заявив, що готовий використовувати ядерну зброю в потенційних конфліктах зі США та Південною Кореєю.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду