Реальна зарплата у найближчі 2 роки не повернеться на довоєнний рівень – НБУ

15:30, 3 серпня 2022
У Нацбанку прогнозують, що в разі суттєвого зниження безпекових ризиків у 2023 році номінальні зарплати повернуться до довоєнного рівня, однак реальні будуть нижчими навіть у 2024 році.
Реальна зарплата у найближчі 2 роки не повернеться на довоєнний рівень – НБУ
Фото: volynnews.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку прогнозують, що у 2023 році номінальні зарплати повернуться до довоєнного рівня за умови суттєвого зниження безпекових ризиків, однак реальні зарплати навіть у 2024 році будуть нижчими за довоєнний рівень.

Як зазначається в інфляційному звіті Нацбанку,  під час бойових дій підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена.

«Однак, із продовженням бойових дій підприємства частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату. Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю. Утім, навіть ці компанії оптимізують видатки на персонал», - зазначається у звіті.

За прогнозами експертів регулятора, номінальні зарплати (без урахування інфляційного чинника) у 2022 році скоротяться на 12%, «а в реальному вимірі на 27%».

Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Також в НБУ очікують на суттєве зниження рівня безробіття в найближчі 2 роки в разі суттєвого зниження безпекових ризиків. За прогнозами регулятора у поточному році рівень безробіття сягне 35%, а до 2024 року цей показник знизиться приблизно до 15%.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президенту України Володимиру Зеленському запропонували підвищити зарплати військовим за рахунок скасування надбавок депутатам.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси