В уряді порахували, скільки заощадять у зв’язку з відмовою у 2023 році індексувати зарплати бюджетникам

11:30, 18 вересня 2022
За підрахунками уряду, відмова від індексації зарплат бюджетникам дозволить заощадити понад 15 мільярдів гривень.
В уряді порахували, скільки заощадять у зв’язку з відмовою у 2023 році індексувати зарплати бюджетникам
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів планує визначати умови та терміни індексації пенсій у 2023 році, а відмова від індексації зарплат бюджетникам дозволить заощадити понад 15 мільярдів гривень Про це йдеться у перехідних положеннях проєкту бюджету на 2023 рік та в матеріалах до нього.

«Установити, що у 2023 році частина друга та абзац п’ятий частини четвертої статті 42, третє речення абзацу першого пункту 13 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", частина друга статті 22, стаття 64 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, частина друга статті 37 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", частина четверта статті 54, частина друга статті 67 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” застосовуються у порядку, на умовах та у терміни, визначені Кабінетом Міністрів України», - зазначається у документі.

Таким чином, пропонується надати у 2023 році право Кабінету Міністрів України визначати порядок, умови та терміни індексації пенсій, страхових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробництві, перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам, а також індексації пенсій державним службовцям, журналістам, чорнобильцям тощо, виходячи з фінансових можливостей Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування України та Державного бюджету України.

Крім цього, проєктом пропонується зупинити на 2023 рік дію Закону "Про індексацію грошових доходів населення". Як зазначається в обґрунтуванні пропозиції таке рішення дозволить зменшити навантаження на фонд оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, в обсязі понад 15 млрд гривень (законодавство передбачає індексацію зарплат у зв’язку зі зростанням інфляції).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на сайті Верховної Ради опубліковано проєкт бюджету 2023. Він передбачає, серед іншого, відновлення будівництва доріг та скорочення фінансування політичних партій, Верховної Ради, діяльності Президента України та рекордні видатки на армію.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду