Рада дозволила звільнятися з військової служби багатодітним батькам

16:05, 20 вересня 2022
Депутати дозволили звільнятися з військової служби батькам трьох чи більше неповнолітніх дітей.
Рада дозволила звільнятися з військової служби багатодітним батькам
Джерело фото: facebook.com/PvkZahid
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому законопроєкт №7678 про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану, яким дозволила звільнятися зі служби під час воєнного стану батькам трьох чи більше неповнолітніх дітей. За відповідне рішення проголосував 331 народний депутат.

Законопроєктом внесено зміни до статті  26 Закону «Про військовий обов’язок та військову службу» та передбачено, що: «Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах наявності у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років».

Як зазначається у пояснювальній записці, в перші дні повномасштабного вторгнення РФ багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки з воєнкомату.

«Абзац четвертий частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» містить норму про те, що відстрочка надається від призову на військову службу під час мобілізації деяким особам, а саме: «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, зокрема: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;». Підпункт «г» пункту 1 частини четвертої статті 26 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» під назвою «під час дії особливого періоду (крім періоду дії воєнного стану)» також містить цей абзац. Тобто ці особи можуть призиватись за власним бажанням, але на практиці їх могли призвати і без бажання», - зазначають автори і додають, що через складність перевірки того, чи підлягає особа мобілізації, пропонується дозволити звільнятися зі служби багатодітним батькам.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон про звільнення від призову за мобілізацією учнів та викладачів ПТУ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді